Nieuws
1055471
Nieuws

Wandelreportage Amersfoort-Soest

Brandend zand

Opnieuw kunt u met NS en De Telegraaf de komende maand met voordeel genieten van liefst vijf wandelingen in ons heerlijke Nederland. Dit weekend gaat de wandeling van Amersfoort naar Soest. Tien kilometer door bos- en zandverstuivingen. En als u zin hebt, plakt u er gewoon nog tien aan vast naar Hollandsche Rading. Allemaal voor dezelfde prijs.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er meer vrouwen dan mannen wandelen. Logisch, want lopen maakt immers de tongen los. Als we vanaf Amersfoort CS op pad gaan, verlaten meerdere dames — met NS-routebeschrijving in de hand — met ons het station. Druk pratend en gebarend alsof ze elkaar al jaren niet hebben gezien.

Ook ik ga vandaag met 'iemand van Venus', collega M., op pad. Beloofd tijdens haar afscheidsfeestje. M. 'mocht' eerder stoppen met werken. Eindelijk lijkt ze geland, want ook bij haar komt inmiddels de bij niet-meer-werkenden veelgehoorde kreet 'ik kom tijd tekort' over de lippen.

 

 

Spraakwaterval

M. is een gezellige prater, zeg maar gerust een spraakwaterval. Daardoor ben ik, als we Amersfoort bijna uit zijn, potverdrie helemaal vergeten op te schrijven hoe mooi de buurt tegenover het station wel niet is. Het rond 1900 in Engelse landsschapsstijl gebouwde Bergkwartier is zo uniek, dat het inmiddels de status van 'rijkswege beschermd stadsgezicht' heeft gekregen.

Tussen de buurt en het spooremplacement lopen we langs een opvangbassin voor regenwater, dat gefilterd weer wordt hergebruikt. Niet voor spraakwater dus, want daarvoor ben ik vandaag het opvangputje. M. vertelt mooie verhalen, maar veel clichés over verschillen tussen mannen en vrouwen worden deze wandeling wel weer eens bewaarheid.

Vrouwen kunnen dingen bijvoorbeeld nogal opblazen. Zo begint M. zich ineens zorgen te maken om de hond. ,,Had nou wat water meegenomen voor die lieve schat", ,,Niet te snel, want ze heeft korte pootjes", terwijl de hond het zoals altijd gewoon prima naar de zin heeft. Hij gaat ons voor over dalende en stijgende paden, die o.a. langs de hekken van de Amersfoortse dierentuin leiden. 700.000 bezoekers per jaar trekt het sinds mei jl. zestigjarige dierenpark. Ook een belangrijke werkgever inmiddels, want er werken meer dan 100 medewerkers in vaste dienst en 150 seizoensmedewerkers.

M. vindt het maar niets, die dieren in een hok. Om echter een misverstand uit de weg te ruimen: er worden geen dieren meer gekocht of uit het wild gehaald. Tegenwoordig zijn er binnen dierentuinen namelijk speciale fokprogramma’s en worden dieren wereldwijd 'geruild'.

Heidevelden

Toch prefereren M. en uw verslaggever een natuur zonder hekken, waar dieren in vrijheid hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Zoals het Natuurgebied Gemeente Soest. Een prachtige omgeving, waar deze NS-wandeling zich, helemaal bewegwijzerd met wit-rode stickers, doorheen slingert. We passeren heidevelden en zandverstuivingen en M. wil wel op de foto, maar dan alleen met een zonnebril. Vrouwen zijn vaak niet zo tevreden met hun uiterlijk.

Bij brasserie-restaurant De Soester Duinen nemen we even rust. Het koekje van de koffie gaat naar de hond. ,,Jij kunt het nog hebben, lieverd", lacht superslanke M. alsof ze obesitas heeft. Ze komen echt van een andere planeet! Na het passeren van een fraaie villawijk in Soestduinen betreden we de Lange Duinen. Het zand van de duinen stamt uit de laatste ijstijd. Er lag toen veel zand in de riviervlaktes en op de drooggevallen Noordzeebodem. Omdat er amper begroeiing was, had de wind vrij spel en werd het zand van de drooggevallen riviervlaktes en Noordzeebodem over het bestaande landschap heen gelegd.

 

 

Door de opwarming van ons klimaat werd de begroeiing weer dichter. Boeren vestigden zich in de middeleeuwen op de hogere, veelal beboste, zandgronden waar ze hun schapen lieten grazen. Met hun mest werden de akkers vruchtbaar gemaakt. Het bos veranderde door de schaapskudden geleidelijk in een heidelandschap. Omdat er plaggen werden gestoken voor de schaapskooien kwamen flinke stukken zand kaal te liggen en ontstonden er weer zandverstuivingen. Die werden getemd door bossen te planten, maar hier in de Lange Duinen kan het zand nog zijn gang gaan. Gevolg is een prachtig, uniek natuurgebied waar het, als het zonnetje schijnt, bloedheet kan worden. Zelfs M. is even sprakeloos!

Als u er nog geen genoeg van hebt, kunt u vanaf hier doorlopen naar Hollandsche Rading. Wij kiezen voor de korte variant en steken via een mooi pad vlak langs de spoorbaan af naar station Soest-Zuid.

Moe van het wandelen en kletsen stappen we in de trein. Heerlijke wezens hoor, vrouwen, maar het is toch wel lekker dat de trein tegenwoordig stiltewagons heeft.

Reacties: jduijs@telegraaf.nl

WIN UITGEBREID WANDELPAKKET

WILT U DOLGRAAG EEN PRACHTIG WANDELPAKKET VAN OUTDOORSPECIALIST BEVER WINNEN? DOE DAN MEE AAN DEZE PRIJSVRAAG EN UPLOAD HIER UW MOOISTE WANDELFOTO

Door heel Nederland voor €18.-*

U kunt de hele maand september met een NS-Dagkaart voor €18,- vanuit het hele land reizen naar Dieren (wandeling Veluwezoom, 11 of 14 km), Den Bosch (Vughtse Lunetten, 9 of 10 km), Santpoort-Noord (Kennemerduinen, 15 of 16 km), Amersfoort (Lange Duinen, 10 of 22 km) en Rotterdam (12 of 15 km).

Op vertoon van de dagkaart ontvangt u bij een Kiosk op het station een Spa Blauw plus koek. Deze aanbieding van NS/De Telegraaf geldt de hele maand september.

U kunt de routebeschrijvingen van deze wandelingen downloaden op: ns.nl/wandelen.

*(voor klanten met NS-abonnement €9,-)

Wandelwijzer

10 km, honden toegestaan. 50% onverhard. Horeca onderweg bij De Vlasakkers, De Kabouterhut, De Soesterduinen en kiosk de Lange Duinen. Bron: www.wandelnet.nl