Nieuws/Buitenland
1055596925
Buitenland

Noord-Korea vuurt weer raketten af

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

SEOUL - Noord-Korea heeft dinsdag meerdere projectielen afgevuurd. Het ging volgens het Zuid-Koreaanse leger vermoedelijk om kruisraketten die zijn ontworpen om doelen op het water mee te bestoken, bericht persbureau Yonhap.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Noord-Korea vuurde de raketten in de vroege ochtend af in de buurt van de oostelijke kustplaats Munchon. De projectielen legden een afstand van ongeveer 150 kilometer af en zijn vervolgens in zee gestort.

Het bleef volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten niet bij die lanceringen. Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen vuurden bij de stad Wonsan ook nog raketten af. Die kwamen eveneens terecht in de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland.

De raketbeschietingen vonden plaats in de aanloop naar de verkiezingen in buurland Zuid-Korea, waar kiezers woensdag naar de stembus gaan. Op die dag wordt in Noord-Korea stilgestaan bij de geboorte van vader des vaderlands Kim Il-sung, de grootvader van dictator Kim Jong-un.

De geboortedag van Kim, die dit jaar 108 zou zijn geworden, wordt doorgaans groots gevierd in het stalinistisch bestuurde land. Het kan gepaard gaan met parades of andere vormen van militair machtsvertoon.

Noord-Korea, dat gebukt gaat onder zware sancties, zorgt al jaren voor internationale onrust door raketten te testen en kernproeven uit te voeren. Dat deed de spanning tussen het geïsoleerde land en de VS eerder flink oplopen.

De Amerikaanse president Donald Trump zocht een diplomatieke oplossing en heeft Kim de afgelopen jaren meerdere keren ontmoet. Het overleg tussen Washington en het regime van Kim lijkt echter te zijn vastgelopen

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop