1055689
Binnenland

Peres prijst Internationaal Gerechtshof

De Israëlische president Shimon Peres heeft maandag tijdens een bezoek aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag het hof uitvoerig geprezen. Peres beklemtoonde dat de relaties tussen Israël en het internationale hof uitstekend zijn. Hij zei dat Israël niet altijd blij is met formuleringen van het hof, maar het land erkent de rechtspraak van het ICJ.

In juli 2004 gaf het ICJ op verzoek van de Algemene Vergadering van de VN een speciaal advies over de juridische positie van de afscheidingen die Israël in de bezette Palestijnse gebieden heeft gezet. Het oordeel was vernietigend. Het stelde dat Israël de bouw van de illegale afscheidingen moest staken en dat slachtoffers schade vergoed zouden moeten krijgen.

Peres werd hartelijk ontvangen door voorzitter Peter Tomka van het hof dat in het Vredespaleis zetelt. Peres sprak achter gesloten deuren met de rechters van het ICJ. Hij gaf daarna in een korte toespraak opnieuw de visie van de Israëlische regering op het Midden-Oosten en Iran weer. Hij hamerde erop dat de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani niet op zijn mooie toespraken, maar op zijn daden moet worden beoordeeld en daarom „moeten alle opties openblijven” om Iran onder druk te zetten.

Het Vredespaleis viert dit jaar zijn 100e verjaardag. Peres bood daarom de voorzitter van de Carnegie Stichting, ex-minister Ben Bot, namens Israël een cadeau aan, een bijzondere joodse kandelaar. De Carnegie Stichting werd opgericht dankzij de Schots-Amerikaanse miljonair Andrew Carnegie (1835-1919) die het geld voor de bouw van het paleis schonk. De bouw duurde van 1907 tot 1913.