Nieuws/Binnenland
1055728
Binnenland

Politie: voer geen zwijnen!

De politie heeft in de laatste twee weekeinden veel bezoekers van de Veluwe moeten waarschuwen dat zij geen wilde zwijnen vanuit hun auto moeten voeren. Zwijnen zijn dol op hapjes zoals frites en boterhammen en laten zich met zulk voedsel makkelijk lokken. Dat is gevaarlijk, omdat zwijnen wilde dieren zijn die onverhoeds kunnen aanvallen, maar ook omdat de dieren op jacht naar lekkers langs de kant van de weg gaan lopen waardoor ernstige aanrijdingen kunnen ontstaan.

Politie, marechaussee en natuurbeheerders werken op de Veluwe en in de Achterhoek samen in de stichting Groennetwerk. Tijdens de hertenbronst controleert het netwerk extra vaak. Delen van de natuurgebieden zijn in deze tijd afgesloten om de edelherten in hun bronstperiode rust te gunnen. Ook zijn de bossen na zonsondergang gesloten voor publiek.

Er zijn volgens het netwerk in beide weekeinden bekeuringen uitgedeeld aan mensen die toch in tijdelijk afgesloten gebieden gingen wandelen of die buiten de paden liepen. Dat verstoort de dieren te veel. Ook het bijvoeren van zwijnen is strafbaar.