Nieuws/Binnenland
1055751
Binnenland

Zelden zulke fraaie eerste kilometers

Rondje Rhenen

Zelden hebben we zulke fraaie eerste kilometers gefietst als in Rhenen. Vanaf het stationnetje, eindpunt van de spoorlijn, zijn we snel bij de Nederrijn waar we uitkijken op de uiterwaarden. Bij de brug pauzeren twee fietsers in de najaarszon, genietend van het prachtige uitzicht.

Nog mooier wordt het als we het onverharde fietspad langs de Grebbeberg opgaan. Er zijn een paar andere fietsers, een wielrenner en er huppelt een konijntje. Bomen groeien tegen de flanken van de berg op die vooral bekend is vanwege het verzet in de Tweede Wereldoorlog. We hebben wel vaker de klim naar boven gemaakt, maar deze keer kiezen we voor de knooppuntenroute. Naar knoopunt 32 is er slechts een ’kleine rimpel’ in het landschap: de Utrechtse heuvelrug, ooit gevormd tijdens een ijstijd.

Fraai is ook het natuurreservaat De Blauwe Kamer. Rond 1636 werd er hier een hofstede gebouwd en later was er een boerderij met de naam 'De Blauwe Kamer'. Weer later werden hier aan de oevers van de rivier ook bakstenen geproduceerd. Dat duurde nog tot 1975. Nu overheerst het groen. Grote grazers als Koniks-paarden en Galloways geven het een oerkarakter.

Najaarszon

Na de oversteek van de Nederrijn is 't Veerhuis een prima plek om te pauzeren. Het is rustig op het terras. Op de dijk naar Opheusden is het drukker met auto's, maar later keert de rust weer hier in de Betuwe. Dat is in het voorjaar wel anders, want dan staat een fietstocht langs de Linge bij Tiel en Geldermalsen bij vele duizenden op het programma. Toch heeft het najaar ook zo z’n charme. Met ons koesteren enkele andere fietsers de najaarszon. Na Opheusden bij een sfeervol stationnetje kruisen we zowel de spoorlijn als de Linge.

Dodewaard is een aangename verrassing. Het dorp werd bekend door de kerncentrale die hier stond, maar die is al sinds 1997 gesloten. In 2003 werd een groot deel afgebroken, maar een restant bleef staan omdat het opruimen van radioactief afval veel geld kost. Leuker is de oorsprong van de naam. Het verwijst niet naar een 'dode waard', maar naar een oude Germaanse naam Dodo, Dode en Dudan. De 'waard' zou een verbastering kunnen zijn van 'waritha', een gebied dat geheel of gedeeltelijk is omringd door rivieren.

 

 

Overstroming

En dat klopt want al verder fietsend komt alweer de derde rivier in beeld: de Waal. De dijkwoningen zijn bijzonder fraai, al is er altijd de dreiging van overstroming. Zo stond Ochten in februari uitgebreid in het nieuws. De dijk dreigde het te begeven en de bewoners werden geëvacueerd. Uiteindelijk heeft de dijk door de versterkingen stand gehouden en zakte het water weer. In het dorp staat een gedenkteken als herinnering aan de mogelijke ramp.

Toch is er regelmatig sprake van wateroverlast. Bij hoog water vindt het kwelwater zich een weg naar kruipruimtes, kelders en maakt gronden drassig. In het dorp lopen dan ook diverse vaarten om in natte periodes water weg te voeren. De dijk moet onderhouden worden en steeds op hoogte worden gebracht.

Na Ochten duiken we terug de polder in. In Kesteren is het een wirwar van wegen. Al in de Romeinse tijd was Kesteren een belangrijk punt op de militaire weg tussen Nijmegen en de Noordzee. Om toch een mooi slot te hebben eindigen we op een bankje aan de oevers van de Nederrijn in Rhenen…

Routebeschrijving

Vertrek- en eindpunt: NS station Rhenen

Afstand: 31 km

Ga vanaf het NS station zuidwaarts richting Nederrijn. Hier vind je knooppunt 52. Volg de knooppunten 32 – 24 – 94 – 19 – 18 – 16 – 67 – 02 – 51 – 93 – 52.