Nieuws/Binnenland
1055783
Binnenland

Kwetsbare mensen halen minder vaak griepprik

Kwetsbare groepen halen steeds minder vaak de griepprik. In 2012 liet 62 procent van alle kwetsbare patiënten zich vaccineren tegen de griep, in 2008 was dat nog 71,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen. Het gaat dan om mensen met een verhoogd risico op complicaties na de griep, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of door aandoeningen aan bijvoorbeeld hart, longen en nieren.

Wel is het zo dat de vaccinatiegraad hoger ligt bij mensen die meer risico lopen, bijvoorbeeld omdat ze hart- én longpatiënt zijn.

In de groep van 60- tot 65-jarigen liet 50 procent zich vaccineren in 2012. In 2008 was dat nog 64 procent. „Dat zijn wellicht mensen die zich relatief gezond voelen. Of mensen bij wie de routine er nog niet inzit om de griepprik te halen. Toch is het belangrijk om het wel te doen”, aldus onderzoekster José Braspenning.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat niet proberen om meer mensen te bewegen zich te laten vaccineren. „Mensen uit de doelgroep worden uitgenodigd via hun huisarts. Ze moeten zelf beslissen wat ze met die uitnodiging doen”, aldus een woordvoerder.