Nieuws/Binnenland
1055869
Binnenland

Dijsselbloem praat met oppositie

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat maandagmiddag met de financiële specialisten van de oppositie om te proberen steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar. Die is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. PVV en SP, die willen dat het kabinet aftreedt, hebben zich afgemeld, maar CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS zullen wel komen.

Deze partijen hebben forse kritiek op de kabinetsplannen. Zo vinden ze dat de lasten in 2014 te veel worden verhoogd en dat het kabinet de werkloosheid onvoldoende bestrijdt. Daarnaast zijn er ook grote onderlinge verschillen. Zo willen CDA en D66 de geplande hervorming van WW en ontslagrecht volgend jaar al doorvoeren, in plaats van in 2016. GroenLinks voelt daar niets voor.

Vanwege die verdeeldheid zal het kabinet waarschijnlijk geen alomvattend akkoord sluiten met de oppositie, maar op deelonderwerpen proberen afspraken te maken. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over het financiële beleid van het kabinet, zijn een week uitgesteld om hier tijd voor vrij te maken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop