Nieuws/Buitenland
1056162
Buitenland

Homoparade Belgrado verboden

De voor zaterdag in Belgrado aangekondigde Gay Pride is door de Servische autoriteiten op het laatste moment verboden. De duizenden politieagenten die al waren begonnen het centrum van Belgrado voor de parade af te zetten hebben opdracht gekregen zich terug te trekken. Dat meldde de Servische televisie (RTS) vrijdag.

Premier Ivica Dacic zei in de journaaluitzending dat veiligheidsoverwegingen de enige reden voor het verbod zijn. „Ik weet dat we veel kritiek zullen krijgen van de Europese Unie, maar we zullen proberen uit te leggen dat de levens van mensen voor ons het zwaarst wegen”, aldus de premier. Drie jaar geleden leidde de parade tot een orgie van geweld door antihomoactivisten.

Voor zaterdag aangekondigde demonstraties van antihomogroepen zijn volgens Dacic eveneens verboden. De premier had de afgelopen dagen zelf weinig begrip getoond voor de motieven van organisatoren en deelnemers van de parade. „Ik kan niet aanvaarden dat homoseksualiteit normaal is. Het is onnatuurlijk en dus betreft het een uitzondering en dus een minderheid. Daarom moeten zij ervoor waken de gevoelens van de meerderheid niet te kwetsen.”

Ook het hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk, patriarch Irinej, had zich in niet mis te verstane woorden gekeerd tegen de parade die hij „zwarter dan zwart” noemde. Homoseksualiteit vormt volgens hem een bedreiging voor het gezin „als hoeksteen van de samenleving”.