Nieuws/Buitenland
1056647
Buitenland

Ook Bulgarije pakt activisten Greenpeace op

Zes activisten van Greenpeace zijn donderdag opgepakt in Bulgarije. Ze voerden actie bij een tankstation van de Russische oliemaatschappij Gazprom. De zes eisten de vrijlating van de opvarenden van Greenpeace-schip de Arctic Sunrise, die in Rusland zijn gearresteerd bij een boorplatform van Gazprom. Ook protesteerden ze tegen olieboringen van Gazprom in het poolgebied.

De protestactie was bij de stad Blagoevgrad in het westen van Bulgarije. De arrestanten zijn een Bulgaar en vijf buitenlanders, zei een politiewoordvoerder tegen de radiozender Focus. De nationaliteit van de buitenlanders is niet bekend.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige week geënterd door de Russische kustwacht. De 30 bemanningsleden werden opgepakt. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom ten zuiden van Nova Zembla. Aan boord waren ook twee Nederlanders, onder wie campagneleider Faiza Oulahsen.

De Russische kustwacht bracht de verdachten aan wal. Voorlopig blijven de activisten vastzitten. De precieze aanklacht is nog niet bekend. Nederland heeft Rusland om opheldering gevraagd.