Nieuws/Binnenland
1056796
Binnenland

Beste plekken om walvissen spotten

Walvissen; het zijn de reuzen van de zee, maar doen zich - op enkele uitzonderingen na - veelal te goed aan krill en plankton. De biologische, tevens Latijnse naam, voor walvissen is 'cetus', hetgeen groot zeedier betekent. Met zogenoemde whale watch-tours kun je vrij dicht bij deze bijzondere zoogdieren komen. Hier volgt een aantal plaatsen waar je dat het beste kunt doen.

Bultrug

Hervey Bay, Australië

Hervey Bay aan de oostkust van Australië staat bekend als de 'recidentie van de bultruggen'. De dieren doen zich hier tegoed aan vis en krill gedurende de zomermaanden en migreren voor de wintermaanden naar warme tropische wateren om te paren en te 'kalven'. Ze leven dan van hun vetreserves. Voor de kust van Hervey Bay ligt het grootste zandeiland ter wereld, Fraser Island. Bultruggen zijn hierdoor tijdens hun migratie redelijk beschermd tegen witte haaien. Vanaf half juli tot eind oktober kun je hier de 'acrobaten van de zee' uitstekend bewonderen.

Witte dolfijn (beluga)

Cunningham Inlet, Nunavut, Canada

Zo'n 2000 witte dolfijnen 'bezoeken' elk jaar vier weken lang Cunningham Inlet. Slechts een paar meter vanaf de oever kun je hier de dieren spartelend en spelend waarnemen en lawaai horen maken. Mocht je last van zeeziekte hebben en dus whalewatch-tripjes vooral niet willen maken, dan is dit een prima plek om beluga's in actie te zien, vooral in de laatste week van juli.

 

 

Blauwe vinvis

Azoren, Portugal

De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Ze kunnen wel dertig meter lang worden en 200 ton wegen. Van maart tot mei is de Portugese eilandengroep de Azoren een van de beste plaatsen om deze reus waar te nemen. Alleen de tong van een vinvis weegt al evenveel als een olifant!

 

 

Grijze walvis

Baja California, Mexico

De kalme lagunes van Baja California zijn van half januari tot half april het domein van de grijze walvis. Dit dier, dat ruim 15 meter lang kan worden, brengt hier graag wat tijd door voordat het begint aan een 20.000 kilometer lange jaarlijkse tocht naar Alaska, en terug. José de Jesús Varela Galván, oceanologist en directeur van Ecoturismo Kuyimá, raadt vooral de San Ignacio lagune aan om te gaan whalewatchen omdat daar de grijze walvissen paren èn baren.

Dwergvinvis (minke whale)

Antarctica

De zwarte/ grijze dwergvinvissen komen het meest voor bij Antarctica en kan het beste worden gespot van november tot maart. Volgens specialisten zijn de nieuwsgierige dieren het meest interactief en vriendelijk naar de mensen toe in februari en maart. In deze periode benaderen ze soms boten uit eigen beweging.

 

 

Narwal

Nunavut, Canada

Juni, als het in dit meest noordelijke Candese gebied nagenoeg 24 uur lang licht is, is de beste maand om narwals te observeren. ,,De ijsschotsen vormen dan een barrière voor de walvissen en voorkomen dat de dieren verder de inhammen intrekken", zegt Thomas Lennartz, directeur van Arctic Kingdom Polar Expeditions. ,,Ze komen dan samen in steeds grotere aantallen waardoor we ze slechts van enkele meters afstand kunnen zien."

 

 

Orka's

San Juan Islands, Washington State, Verenigde Staten

Orka's worden naar de westkust van de Verenigde Staten 'getrokken' door de grote hoeveelheid Chinook zalm die daar zit. Vanaf midden april tot het einde van september zijn ze rond de San Juan Islands te zien. Mocht je iets noordelijker zitten, vanaf Vancouver Island (Canada), kun je ook prima deze roofdieren observeren.

 

 

Griend

Straat van Gibraltar, Spanje

Grienden zijn zeer sociale walvissen. In de Straat van Gibraltar zijn ze het hele jaar door te vinden omdat daar genoeg voedsel voor ze is. Er zijn diverse whale watch-boten die de zee op gaan, maar door de sterke wind worden de tripjes ook vaak uitgesteld.

 

 

Zuidkaper

Hermanus, Zuid Afrika

Hermanus is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Op enkele meters van de kust kun je ze al zien spelen en springen. De redelijk warme wateren en veel beschutte baaien maken Hermanus een ideale plek voor Zuidkapers om te paren en te kalven. Ze verschijnen in mei en gaan tegen het einde van november weer weg.

 

 

Potvis

Kaikoura, Nieuw Zeeland

Potvissen kunnen wel 18 meter lang worden en 70 jaar oud! Kaikoura, op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland, is een van de weinige plaatsen in de wereld waar je deze dieren het hele jaar kunt zien. Vanwege de twee kilometer diepe Kaikoura Canyon, die relatief dicht bij de kust ligt, is er altijd genoeg voedsel voor deze reuzen

.

 

Walvishaai

Cancun, Mexico/ Exmouth, Australië

Walvishaaien kun je goed zien in Mexico en Australië. Je kunt zelfs met ze zwemmen, hetgeen een geweldige ervaring schijnt te zijn. In Mexico vormt Isla Mujeres, net voor de kust van Cancun, een walvishaaienparadijs. Op een dag zijn daar wel eens 420 walvishaaien gespot! De beste tijd om ze te zien is van midden mei tot midden september.