Nieuws/Binnenland
1056797
Binnenland

Maarsbergenaren ontwerpen spoortunnel

Inwoners van Maarsbergen hebben zelf een spoortunnel in de provinciale weg N226 ontworpen. Als de bouw van de spoortunnel binnen 'een redelijk budget' blijft, gaat spoorbeheerder ProRail het dorpsplan uitvoeren. Dat hebben de spoorbeheerder, de provincie Utrecht en de gemeente besloten.

Provincie, gemeente en ProRail stemden eerder in met een plan om alleen de N226 door een tunnel onder de spoorlijn Arnhem - Utrecht te leiden. Maar de dorpsbewoners waren daar niet tevreden over. Zij maakten zelf een plan, waarbij de tunnel langer wordt en ook onder een filegevoelig kruispunt door voert. Het dorpsplan heeft volgens de provincie veel voordelen, maar pakt mogelijk wat duurder uit.

Utrecht en de gemeente gaan op zoek naar extra budget, beloofde gedeputeerde Remco van Lunteren donderdag. Volgens de dorpsbewoners is hun plan zoveel efficiënter dat de meerkosten van een langere tunnelbak worden gecompenseerd. Volgens Van Lunteren is de 'dorpstunnel' in elk geval duurzamer en beter voor de leefbaarheid in de plaats.