Nieuws/Buitenland
1056840815
Buitenland

Minister spreekt bewering tegen

’Dieren gingen voor mensen bij evacuatie Afghanistan’

De Britse veteraan Paul Farthing

De Britse veteraan Paul Farthing

LONDEN - Het Britse parlement bespreekt dinsdag wat er allemaal misging tijdens de evacuaties uit Afghanistan, afgelopen augustus. Een van de punten die daarbij aan de orde zal komen is de evacuatie van dieren, die volgens sommige bronnen voorrang kreeg op de evacuatie van mensen.

De Britse veteraan Paul Farthing

De Britse veteraan Paul Farthing

Volgens een klokkenluider werd er echter ’een directe belangenafweging’ gemaakt tussen het evacueren van mensen en dieren. De medewerker van het minister van Buitenlandse Zaken claimt volgens Sky News dat er een instructie van premier Boris Johnson kwam om ’substantiële capaciteit’ in te zetten om dieren uit de Afghaanse hoofdstad te halen. Johnson ontkent de aantijging.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab krijgt het verwijt dat het Verenigd Koninkrijk te traag reageerde op de crisis op de luchthaven van Kaboel. Volgens Raab heeft zijn ministerie echter ’al het mogelijke’ gedaan om kwetsbare Afghanen weg te krijgen toen de Taliban de macht in het land overnamen. Ook ontkent Raab dat dieren bij de evacuatie voorrang kregen boven mensen. „We hebben het welzijn van dieren nooit boven dat van mensen gezet”, aldus Raab, die er op wijst dat de Engelsen na de Amerikanen de meeste mensen uit Kaboel wisten te halen.

De zaak draait rond de Britse ex-militair Paul Farthing. Het lukte hem ruim 150 honden en katten uit zijn asiel Nowzad in Afghanistan veilig naar Londen over te laten vliegen. De veteraan wilde ook de ruim twintig medewerkers van het asiel en hun familieleden meenemen, maar dat lukte niet.

Daardoor vloog hij als enige persoon mee in een door hem gecharterd en door fans betaald vliegtuig. Farthing besloot tot de operatie na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. Volgens de Taliban had het personeel niet de juiste papieren om de luchthaven van Kaboel te betreden.

De reddingsoperatie van Farthing is in Groot-Brittannië uiterst omstreden. Voor de een geldt de dierenliefhebber als held. Voor de ander is de hele actie pure verkwisting van geld en materiaal, vooral veel Afghanen moeten achterblijven. Farthing diende in Afghanistan tijdens de internationale militaire missie. Daarna opende hij een dierenasiel in het land.

De klokkenluiders zeggen ook dat een speciaal crisisteam tijdens de chaotische dagen in Kaboel zwaar onderbezet was. Veel seniormedewerkers zouden op vakantie zijn geweest. Ook zou de software waarmee gewerkt moest worden zwaar ondermaats zijn geweest en bleven duizenden mails met hulpverzoeken onbeantwoord.