Nieuws/Binnenland
1057651291
Binnenland

NH90-helikopter Defensie neergestort bij Aruba: twee doden

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie

Amsterdam - Zondag omstreeks 14.30 uur (lokale tijd in het Caribisch gebied) is er een NH90-boordhelikopter van het stationsschip Zr. Ms. Groningen neergestort in de Caribische Zee vlakbij Aruba. Dit gebeurde aan het einde van een kustwachtpatrouille, op zo’n 12,5 kilometer uit de kust. Twee van de vier bemanningsleden zijn erbij om het leven gekomen. Dat meldt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens een ingelaste persconferentie van Defensie.

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie

Onze verslaggever Inge Lengton was bij de persconferentie aanwezig. De video die zij maakte ziet u onderaan dit artikel terug.

Het gaat om vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens (34) en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies. Erwin laat een partner achter en een dochter van nog geen 2 jaar oud. „De nabestaanden hebben dit verschrikkelijke bericht nog niet zo lang geleden gekregen, het is daarom dat we u dit nu pas kunnen melden”, aldus Bauer.

„Nadat de bemanningsleden uit de helikopter zijn gehaald, is meteen eerste hulp toegediend en is nog geprobeerd te reanimeren, helaas zonder resultaat. De andere twee leden van de crew hebben geen ernstig fysiek letsel”, aldus Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie.

Zwarte doos

De toedracht van het voorval is nog onbekend. „Op dit moment ondersteunen een helikopter van de kustwacht en een Defensie duikteam de Zr. Ms. Groningen bij hun activiteiten om de NH90 veilig te stellen, waarbij met name de flight recorder, de zwarte doos, prioriteit heeft. Deze activiteiten zijn cruciaal om te kunnen onderzoeken wat daar heeft plaatsgevonden. Harde wind, de hoge golven, een sterke stroming en de duisternis maken dit echter niet makkelijk. Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen. Dat zijn we aan onze militairen en hun dierbaren verplicht”, zegt Bauer.

„In elk geval hebben we besloten de Nederlandse NH90-vloot vooralsnog aan de grond te houden. Het ligt in de rede dat de Inspectie Veiligheid Defensie, de IVD onderzoek gaat doen.”

De persconferentie van Bauer begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een ’black hole’ ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. „Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega’s in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws”, aldus Bauer.

Er is een condoleance-register geopend op www.defensie.nl

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop