Nieuws/Buitenland
1057686
Buitenland

Hezbollah: geen chemische wapens van Syrië

De chemische wapens van het Syrische bewind zijn niet overgedragen aan de radicale beweging Hezbollah. Dat heeft althans de Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah maandag gezegd.

Nasrallah reageerde op beschuldigingen van de Syrische oppositie. Die zei vorige maand dat Syrië zijn chemische wapens aan het Libanese Hezbollah heeft gegeven. Damascus zou zo willen voorkomen dat de wapens worden geïnspecteerd en vernietigd.

„Deze beschuldiging is werkelijk belachelijk. We begrijpen de achtergrond van de aantijgingen, en die hebben gevaarlijke gevolgen voor Libanon. We ontkennen deze beschuldigingen met klem”, zei Nasrallah in een televisietoespraak.

Syrië trad onlangs toe tot de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Die is in Den Haag gevestigd. Toetreding betekent dat Syrië zijn voorraad chemische wapens moet laten inspecteren en vernietigen. De stap heeft een Amerikaanse aanval voorlopig voorkomen.

Hezbollah is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. Duizenden Hezbollah-strijders zouden naar Syrië zijn gestuurd om daar te vechten tegen de opstandelingen.