Nieuws/Binnenland
1057689
Binnenland

'Iran moet zorg over kernwapens wegnemen'

Iran moet de internationale bezorgdheid over kernwapens in het land snel wegnemen en internationale waarnemers toegang verlenen tot het kernprogramma. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft daar maandag in New York bij zijn Iraanse collega, Javad Zarif, op aangedrongen. Timmermans sprak zijn Iraanse ambtgenoot bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die deze week in New York wordt gehouden.

Iran is sinds 11 jaar verwikkeld in een internationaal conflict over zijn atoomprogramma. Het land weigert het recht op het opwekken van kernenergie op te geven. Timmermans heeft zijn collega Zarif gezegd dat hij vindt dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bij het wegnemen van de internationale bezorgdheid een „belangrijke rol” moet krijgen.

Timmermans verwelkomde de Iraanse boodschap dat er mogelijkheden zijn om binnen afzienbare tijd een oplossing voor de nucleaire kwestie te vinden. Dit zou volgens hem wel snel tot concrete stappen moeten leiden.

Iran heeft altijd benadrukt slechts vreedzaam nucleaire energie te willen opwekken. Maar de Verenigde Staten vrezen dat de opwekking van kernenergie in Iran eigenlijk is bedoeld voor het mogelijk produceren van kernwapens.

Timmermans sprak maandag behalve met zijn Iraanse ambtgenoot ook met zijn collega's uit Israël, Pakistan, Iran en Indonesië. Vrijdagavond zal Timmermans zelf de algemene vergadering toespreken.

Dinsdag spreekt president Barack Obama namens de Verenigde Staten de leden van de VN toe tijdens de plenaire vergadering. Ook secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon spreekt dinsdag, tijdens de opening van de vergadering.