Nieuws/Binnenland
1057695
Binnenland

Mindervalide 'feest gewoon mee' op festival

Festivals doen hun uiterste best om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor gehandicapten. Ze slagen daar dermate goed in dat de speciale doelgroep gewoon als normale feestgangers feest en minder geneigd is een speciaal kaartje voor mindervaliden te kopen. Bovendien voelen ze niet de behoefte om de organisatie te laten weten dat ze komen.

Dat liet Willem Westermann van de Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM) weten. Hij reageerde op cijfers uit België. Vrijwilligersorganisatie Intro vzw becijferde daar dat er bijna 20 procent meer gehandicapten naar grote Vlaamse festivals als Rock Werchter en Pukkelpop zijn geweest in de zomer van 2013 dan in de vorige zomer. Kleinere festivals blijken niet achter te blijven.

Opblaasbanden

In Nederland wordt het aantal gehandicapte bezoekers niet geregistreerd, maar ook hier doen festivals hun best om de gehandicapte bezoekers het zo gerieflijk mogelijk te maken. „Soms lijkt het bijna onmogelijk, maar vaak lukt het toch. Bij een strandfestival deze zomer moesten we bijvoorbeeld rolstoelen met grote opblaasbanden lenen van de Reddingsbrigade. En in bossen is het ook vaak lastig. Maar het lukt wel”, aldus Westermann.

Bij Mojo Concerts, dat bijvoorbeeld achter Lowlands zit, herkennen ze het beeld dat de festivals zich inzetten. „We vragen mensen die een handicap hebben om dat actief door te geven als zij een kaartje kopen. Dan weten we hoe groot bijvoorbeeld een rolstoelplatform moet zijn, hoeveel invalidetoiletten er moeten staan en kunnen we ze adviseren om bijvoorbeeld zo te parkeren dat ze makkelijk naar de camping en het festival kunnen.”

Maar tegelijk ziet Westermann steeds meer mindervaliden die zich gewoon tussen het feestgedruis mengen, in plaats van dat zij thuisblijven of zich ophouden op een speciaal platform. „Logisch, het is een stukje van het leven. Ze gaan gewoon met een groep vrienden en daar zit er dan één tussen in een rolstoel. Die feest gewoon mee”, legt hij uit.