Nieuws/Buitenland
1057698
Buitenland

File bij ruimtestation ISS

Het is druk bij het internationale ruimtestation ISS. Daardoor kan een onbemand commercieel vrachtschip, de capsule Cygnus, voorlopig niet aankoppelen. De aankomst is in elk geval tot zaterdag uitgesteld. Dat meldden het bedrijf achter de capsule, Orbital, en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag.

De Cygnus-capsule zou dinsdag aankomen. Maar een dag later gaan drie nieuwe bemanningsleden naar het ISS. Die missie gaat voor, aldus de NASA.

Het is de tweede keer dat de aankomst van de Cygnus wordt uitgesteld. Zondag, enkele uren voor de geplande aankoppeling, was een softwareprobleem aan het licht gekomen. Daarom werd toen besloten de aankoppeling uit te stellen tot dinsdag. Volgens de NASA is het probleem opgelost.

De Cygnus begon afgelopen woensdag aan zijn eerste vlucht. De missie is vooral bedoeld om het vrachtschip en zijn systemen te testen. Bij succes mag Orbital nog minstens acht keer het ISS bevoorraden. Dat levert het bedrijf ongeveer 2 miljard dollar op.

Concurrent SpaceX heeft al drie missies naar het ISS uitgevoerd met de Dragon-capsule. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat bedrijven raketten en capsules ontwikkelen in de hoop dat ruimtevaart zo goedkoper wordt.