Nieuws
1057702
Nieuws

AMERICA'S CUP

Oracle slaat terug

America’s Cup titelhouder Oracle Team USA heeft de spanning in de races om “the Auld Mug”, oudste sporttrofee ter wereld volledig teruggebracht. De laatste vier zeilraces werden met ruime voorsprong op uitdager Emirates team New Zealand gewonnen.

De kiwi’s staan nog wel met 8-5 voor, maar wisten hun matchpoint in de laatste vier races niet te verzilveren. En wie het eerst negen overwinningen behaalt, wint de cup.

Na de wedstrijd van afgelopen woensdag leek het afgelopen met de kansen voor de Amerikanen. Maar de vier laatste races maakten duidelijk dat in dit titanengevecht nog van alles mogelijk is.

Team Oracle lijkt herboren na de acht nederlagen in het eerste deel van de wedstrijdserie. Schipper James Spithill liet dit weekend zien dat hij de supersnelle catamaran inmiddels net zo goed beheerst als zijn tegenstrever Dean Barker.

Op het moeilijke wedstrijdwater voor gevangeniseiland Alcatraz leek het alsof de Amerikanen ontketend waren.  Barker daarentegen oogde verlamd van de spanning en dat resulteerde in matige starts, kleine manoeuvrefouten en tactische blunders.

Oracle met routiniers als Spithill, Ainslie en Bundock zeilde sneller, efficiënter en slimmer dan de bijna net zo ervaren Nieuw Zeelanders.

Maandag wordt weer gestreden op het snel stromende water voor de kust van San Francisco. Als de kiwi’s eindelijk weer winnen is de strijd om de America´s Cup afgelopen. Maar stiekem hopen veel toeschouwers dat de furieuze Amerikanen doorgaan met hun zegereeks en het spektakel nog een paar wedstrijddagen kunnen rekken.