Nieuws/Buitenland
1057714
Buitenland

Rechtbank verbiedt Moslimbroederschap Egypte

Een rechtbank in Caïro heeft maandag in kort geding de activiteiten van de Moslimbroederschap verboden. Alle banktegoeden van de organisatie zijn bevroren en de onroerende goederen moeten in beslag worden genomen. Dat heeft een functionaris binnen het justitieel apparaat in Egypte maandag gezegd.

De linkse partij Tagammu had bij de rechtbank het verzoek ingediend om de broederschap te verbieden. Volgens haar bracht de organisatie de nationale veiligheid in gevaar. Begin juli zette het leger president Mohamed Mursi af, die uit de Moslimbroederschap was voortgekomen. Tal van aanhangers van de organisatie zijn daarna in gevechten met de veiligheidsdiensten omgekomen en leiders zijn opgepakt.

Bij de uitsprak was geen vertegenwoordiger van de broederschap aanwezig. Onder president Hosni Mubarak, die van 1981 tot februari 2011 regeerde, was de Moslimbroederschap verboden, maar kon zij wel religieuze en sociale activiteiten ontplooien. Na de val van Mubarak won de Broederschap de parlements- en presidentsverkiezingen.