Nieuws
1057715
Nieuws

Benzineauto moet elektrisch rijden stimuleren

Een gratis benzineauto in de vakantieperiode moet het aantrekkelijker maken om voortaan elektrisch te gaan rijden. Vier grote leasemaatschappijen, een laadpaalaanbieder, Natuur & Milieu en Milieudefensie lanceren maandag een campagne om leaserijders te verleiden om nog dit jaar over te stappen op een elektrische auto.

„We willen elektrisch rijden aanmoedigen want schoner, stiller en zuiniger autorijden is beter voor mensen en het milieu”, verklaart een woordvoerder van Natuur & Milieu.

Wie zijn leasewagen inruilt voor een elektrische auto of plug-in hybride krijgt als extraatje bijvoorbeeld een gratis laadpaal of een paar weken een benzineauto om mee op vakantie te gaan. „Voor bijvoorbeeld een autorit naar Spanje heb je tegenwoordig nog een normale auto nodig. Met dit kadootje willen wij mensen over de drempel trekken”, stelt de zegsman.

Vanaf 1 januari is het afgelopen met de bijtelling van nul procent voor elektrisch rijden. De bijtelling voor elektrische en hybride auto's met een stekker gaat omhoog naar respectievelijk 4 en 7 procent. Wie de duurzame overstap echter nog in 2013 maakt, betaalt tot 2018 geen bijtelling, aldus de organisaties. „De besparing voor de leaserijder kan over de gehele leaseperiode tot wel 10.000 euro oplopen. Om goedkoop én groen te kunnen rijden is snel beslissen vereist.”

Er rijden momenteel nog heel weinig elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Volgens VWE voertuiginformatie en -documentatie bestond het puur elektrische wagenpark begin deze maand uit 1983 wagens, op een totaal wagenpark van ruim 8 miljoen. Daarvan waren er 456 leaseauto's.

Naast de puur elektrische voertuigen telde VWE 4732 elektrische auto's met range extender (verbrandingsmotor voor opladen accu's) en 3392 plug-in hybrides (auto met zowel verbrandings- als elektrische motor).