Nieuws/Buitenland
1057716
Buitenland

Iran laat 80 politieke gevangenen vrij

Iran heeft de afgelopen dagen 80 politieke gevangenen vrijgelaten. Dat heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Teheran maandag gezegd. Tot de vrijgelaten gevangenen behoren enkele mensen die werden aangehouden tijdens de rellen na de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009.

Vorige week kwam de prominente mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh (50) vrij. Zij staat bekend om haar juridische werk voor journalisten en Nobelprijswinnares Shirin Ebadi.

Ook 15 andere politieke gevangenen die net als zij in de beruchte Ewingevangenis vastzaten, werden vrijgelaten.

De Iraanse president Hassen Rohani zei maandag dat hij het „het ware gezicht” van Iran wil laten zien. Deze week is de nieuwe hervormingsgezinde president aanwezig bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

„Helaas is Iran in de laatste jaren op een andere manier naar voren gekomen”, zei Rohani. „Mijn collega's en ik willen van de gelegenheid gebruik maken het ware gezicht van Iran als een ontwikkeld en vredelievend land te laten zien.” Rohani zal met diverse regeringsleiders spreken, onder wie de Franse president François Hollande.

Minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken overlegt met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en vertegenwoordigers van China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het nuclaire programma van Iran. In het Westen bestaat de angst dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt, maar Iran houdt staande dat het met zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft.