Nieuws/Buitenland
1057772
Buitenland

'Massale vechtpartij bij Apple-leverancier'

Tijdens een massale vechtpartij bij een fabriek van Foxconn in de Chinese stad Yantai zijn vorige week 11 mensen gewond geraakt. Dat maakte de onderneming maandag bekend. In totaal deden 300 tot 400 mensen aan de vechtpartij mee. Dat maakte de producent van computeronderdelen voor onder meer Apple, Nintendo, Sony en Hewlett-Packard maandag bekend.

Volgens Foxconn ontstond er vorige week dinsdag onrust tussen twee verschillende groepen medewerkers na een drinkgelag ter gelegenheid van een feestdag. Twee dagen later zou er nog een confrontatie zijn geweest, die snel onderdrukt werd.

Foto's en filmpjes van de onrust deden maandag de ronde op Chinese sociale media. Bij Foxconn werken honderdduizenden mensen. Vorig jaar braken er nog rellen uit onder 2000 werknemers in een fabriek in Taiyuan. Daarop werd de fabriek korte tijd gesloten.

Volgens marktkenners is het in goede banen leiden van de duizenden voornamelijk jonge medewerkers een van de lastigste taken waar de onderneming voor staat. De snelle escalatie van onrust komt volgens vakbondsleden door de werkdruk, maar ook door het strikte werkregime. Veel werknemers van het concern maken lange dagen en zijn ver van huis.