Nieuws/Buitenland
1057820
Buitenland

Vicepresident Kenia mag Den Haag verlaten

Het proces voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de vicepresident van Kenia is maandag verdaagd om de beklaagde William Ruto in staat te stellen naar huis te gaan. Het ICC legde het proces stil in verband met de bloedige terreuraanslag op een winkelcentrum in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

De advocaat van Ruto, Karim Khan, diende zondag het verzoek tot schorsing in wegens „een extreem ernstige zaak van nationale veiligheid”. Hij noemde het maandag „de 9-11 van Kenia”, verwiizend naar de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Ruto staat sinds 10 september voor het ICC terecht wegens zijn veronderstelde rol bij de geweldsgolf na de omstreden presidentsverkiezingen van eind 2007. Het is de eerste keer dat een (plaatsvervangend) staatshoofd in functie zich voor een van de internationale hoven in en rond Den Haag moet verantwoorden.

Ruto heeft voor de aanslag in Nairobi al pogingen in het werk gesteld om niet aanwezig te hoeven zijn bij het proces. Bij het ICC lopen daar procedures over. Het ICC heeft er nu voor gekozen de zittingen voor zeker een week te schorsen.

De aanklagers zijn eerder in beroep gegaan tegen een bepaling van het hof dat Ruto niet permanent aanwezig hoeft te zijn. Ruto's advocaat wil nu dat die bepaling wordt uitgevoerd zonder eerst te wachten op een besluit over de bezwaren van de aanklagers.