Nieuws/Binnenland
1057821
Binnenland

Nieuwe commandant Duits-Nederlands legerkorps

Het Duits-Nederlands legerkorps staat de komende 3 jaar weer onder commando van een Duitser. De Nederlandse luitenant-generaal Ton van Loon draagt het commando woensdag in het Duitse Münster over aan zijn opvolger generaal-majoor Volker Halbauer.

Het Duits-Nederlands legerkorps is een multinationale NAVO-eenheid die bij toerbeurt onder leiding staat van een Nederlandse of een Duitse commandant. Luitenant-generaal Van Loon trad in april 2010 aan als commandant. Na de overdracht gaat hij met leeftijdsontslag.

Het hoofdkwartier van het legerkorps is in 1995 opgericht en is gevestigd in Münster. Het is één van de NATO High Readiness Forces (Land) hoofdkwartieren en kan zich binnen 20 dagen volledig ontplooien. Vervolgens is het in staat om een internationale troepenmacht van ruim 50.000 militairen aan te sturen.

Op dit moment zijn zo'n 200 militairen van het legerkorps, onder wie 90 Nederlanders, uitgezonden naar Kabul waar zij volgens het NAVO-roulatieschema staffuncties binnen het ISAF-hoofdkwartier vervullen.