Nieuws/Binnenland
1057823
Binnenland

Aandelen zijn niet veilig!

Professor Henriëtte Prast is door de bocht! Met haar uitspraak “Aandelen zijn niet veilig” bevestigt deze Tilburgse hoogleraar deze maand in het 'Eigen Huis Magazine' mijn stellingname “Beleggen in aandelen en sparen via de bank of een verzekeraar zijn onverenigbaar”.

Met zoveel woorden stelt deze financiële hoogvlieger impliciet dat pensioenfondsbeheerders met vuur hebben gespeeld en door twee achtereenvolgende crashes van alle grote beurzen in 2000 en 2008 hun gat behoorlijk brandden aan een bovenmatige belegging in aandelenfondsen. 

Brandzalf

Daar hoeven ze zélf niet voor op de blaren te zitten. Dat mag u voor ze doen: “Uitkeringen verlaagd en index al jaren naar de knoppen” is het medicijn dat als brandzalf aan u wordt uitgedeeld. Daar is in de plannen voor een nieuw pensioensysteem niets van terug te vinden. Integendeel. In plaats van lering te trekken uit de foutieve inschattingen van de risico’s met de bekende rampzalige gevolgen, doen ze er nog een schepje boven op: De zekerheid van het oude pensioensysteem moet worden ingeruild tegen nóg meer onzekerheid. We geven die onzekerheid de deftige naam 'ambitie'. Dat klinkt een stuk positiever. Zoals we ook 'probleem' hebben omgedoopt tot 'uitdaging'.

Waar is deze ongelofelijke halsstarrigheid op het stompzinnige af toch aan te wijten? “De financiële industrie verdient meer aan klanten die in aandelen beleggen”, stelt professor Prast. Zo simpel geeft ze mij indirect een tien met een griffel voor mijn andere stellingname in mijn Money-1 adviespraktijk: “Kies liever voor veilige vermogenstitels, zoals staatsobligaties”. Dank je Henriëtte! Als jij het zegt, is het een beetje meer wáár. Al hebben mijn klanten inmiddels wel in de gaten dat ze sinds 1993 goed zitten met hun Nederlandse staatsleningen. Ik verklap ze dat de aankoop en verkoopkosten daarvan 0,0 procent zijn. Daar verdient de handel dus geen cent aan.

Jongeren gewaarschuwd

Zélfs het laatste beetje krediet dat ik de staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog gunde, blijkt van het goede teveel. Jongeren zijn gewaarschuwd.

Prast: “De kans dat je met aandelen fout zit (de boot in gaat) neemt tóe met de tijd en niet áf!” Daarmee is de illusie dat je als jongere beter in aandelen kunt gaan en met je pensioengeld beleggingsrisico kunt nemen, door Prast wel ter aarde besteld.

Oproep

Ik wil het in september 2013 nog maar eens gezegd hebben: De 1000 miljard euro aan pensioenvermogen bij de Nederlandse pensioenfondsen is voor 90 procent eigendom van en bestemd voor de grote massa van werknemers, die als Jan Modaal of Middenklasser door het leven gaan.

Blijf knokken voor het huidige garantiepensioenstelsel, ook al wordt de pensioenleeftijd verhoogd; sta het 'invaren' van opgebouwde rechten in nieuwe risicovollere pensioensystemen nooit toe; investeer geen pensioenfondsreserves in Nederlandse infrastructuurprojecten, die door grote multinationals worden uitgevoerd; laat u niet verleiden om uw woonhuizen met pensioengeld te financieren; dwing pensioenfondsen hun belang in aandelenfondsen geleidelijk af te bouwen ten gunste van veiliger vermogenstitels, zoals staatsleningen.

Ik weet zeker dat cameragenieke hoogleraar Henriëtte Prast bij Tros Radar, De Wereld Draait door en Pauw en Witteman heel goed kan uitleggen waarom zij vindt dat wij als middenklassers vér van de aandelenhandel verwijderd moeten blijven. Ook al ontketent DeGiro een prijzenslag voor beleggers waar de Binckbank ziek van is. Wat 'Het Grote Geld' met zijn fortuin doet, moet het zélf weten.

Ik zei het u al eerder: Kannibalen vreten de eigen soort op.