Nieuws/Binnenland
1057824
Binnenland

Gevaar bacteriën bepalen

Uitbraken van de diarree veroorzakende darmbacteriën STEC en EHEC worden steeds vaker vastgesteld. Maar het onderscheid tussen de relatief onschuldige STEC's en de veel gevaarlijkere variant daarvan, EHEC, is moeilijk snel en accuraat vast te stellen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start volgende week met een groot onderzoek.

Dat onderzoek wordt samen met het Laboratorium voor Infectieziekten, het STAR-mdc, GGD'en en het RIVM onder 25000 patiënten uitgevoerd."Hoe vaak wordt de STEC vastgesteld en hoe vaak gaat het om EHEC: dát is wat we willen weten. Op basis van dit onderzoek wordt een advies opgesteld voor de inzet van diagnostiek en behandeling bij besmetting met deze bacteriën," licht professor dr. Alex Friedrich toe die afdelingshoofd is van de Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG.

Medeonderzoekster Mirjam Kooistra-Smid: "STEC-bacteriën zorgen voor voedselvergiftigingen en veroorzaken acute diarree en overgeven. Iemand kan ziek worden door besmet voedsel met deze bacterie of door direct contact met iemand die ziek is door STEC-bacteriën. Men herstelt doorgaans binnen een paar dagen. De minder onschuldige variant van de STEC-bacterie is de EHEC. Deze bacterie kan naast bloederige diarree en dikkedarmontsteking ernstige complicaties zoals nierfalen veroorzaken.In het onderzoek wordt gekeken of bij STEC-besmetting met aanvullende testen mogelijk is vast te stellen of het gaat om de EHEC. Friedrich: "Dat kunnen we alleen vinden door te werken met de meest moderne moleculaire technieken en gevoelige nieuwe kweektechnieken. De verwachting is dat het bij 2 á 3 procent van alle STEC-besmettingen om de gevaarlijke EHEC gaat. Vervolgens kunnen we een betere risico-inschatting maken voor de openbare gezondheidszorg."