Nieuws/Binnenland
1057829
Binnenland

'Vaccineren verstandig'

De ouders van ruim 12.500 kinderen krijgen half juli een oproep in de bus om hun kleintjes vervroegd te laten vaccineren tegen de mazelen. Het gaat om kinderen tussen de zes en veertien maanden oud, die wonen in gebieden waar de vaccinatiegraad onder de 90 procent ligt en waar inmiddels 160 mazelenpatiënten zijn geteld. Prof. dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM: "Medisch gezien is het zeer verstandig je te laten vaccineren."

Sinds eind mei is er in ons land sprake van een uitbraak van mazelen in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is vanwege het geloof; het zogenoemde biblebelt-gebied. Een deel van de mensen die behoren tot de reformatorische gemeente laat zich om religieuze redenen niet inenten.Relatief veel kinderen zijn daar dus niet beschermd tegen mazelen en het is vrijwel zeker dat de ziekte, die lang niet altijd onschuldig is, zich verder verspreidt. Vijf kinderen liggen op dit moment in het ziekenhuis met behoorlijk ernstige klachten. In het ergste geval kunnen kinderen complicaties krijgen zoals long- en hersenvliesontsteking en eraan sterven.

Couthinho: "We zouden natuurlijk graag zien dat deze bevindelijk gereformeerde ouders hun kinderen alsnog laten vaccineren. Dus sturen we ook een uitnodiging voor vaccinatie naar deze groep kinderen. De kans is groot dat ze het niet doen, dat realiseren we ons ook. De bereidheid tot vaccinatie onder deze groep is niet groot. Een enkele ouder zal het misschien toch laten doen nu bekend is dat er kinderen in het ziekenhuis belanden."

Vaccinatieweigeraars

Inmiddels is in ons land een flinke discussie opgelaaid over de vaccinatieweigeraars. Sommigen vinden dat de vaccinatie moet worden verplicht. Coutinho: "Dat is een oude discussie. We hebben het er vaak over gehad, maar de praktijk wijst uit dat het gewoon niet haalbaar is. Je kunt mensen niet dwingen. Het is niet aan mij om een oordeel over deze weigeraars te hebben. Er zijn meer van dit soort situaties, denk maar aan mensen die te veel roken en drinken. Maar medisch gezien is het zeer onverstandig om je niet te laten vaccineren tegen deze ziekte. Het is een geweldig goed vaccin dat aan tientallen miljoenen kinderen is gegeven en wereldwijd veel levens heeft gered."

De directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding vervolgt: "We hebben gekeken hoeveel en welke kinderen een hoog risico lopen om mazelen op te lopen in en rond dat biblebelt-gebied en kwamen dus uit op het aantal van ongeveer 12.500. Normaal gesproken wordt de BMR-vaccinatie bij veertien maanden gegeven omdat deze dan optimale bescherming geeft. Maar we hebben met een speciaal Outbreak Management Team besloten dat het met deze uitbraak ook verstandig is om kinderen tussen de zes en veertien maanden vervroegd te laten vaccineren. Dat is best een moeilijke beslissing, want er zijn publicaties die erop wijzen dat het eerder vaccineren dan bij de leeftijd van veertien maanden op latere leeftijd kan leiden tot minder afweerstoffen op langere termijn. Maar voor de jonge kinderen die nu kans lopen opmazelen, weegt het risico van complicaties zwaarder dan de mogelijk later wat minder goede bescherming."Antistoffen

Ouders met baby's in het risicogebied die jonger zijn dan zes maanden, hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt Coutinho: "Zij hebben dan nog de antistoffen tegen de mazelen van hun moeder in het bloed. Vandaar dat we deze ouders niet oproepen."Vanaf mei van dit jaar tot afgelopen weekeinde zijn er 161 patiënten met mazelengemeld. Het werkelijke aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. Zo stellen huisartsen in Wijk en Aalburg dat daar al honderd kinderen de mazelen hebben. De laatste uitbraak in onder bevindelijk gereformeerden in Nederland vond plaats in 1999/2000. Toen werden 150 kinderen metmazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte.