Nieuws
1057840
Nieuws

Shoppers gaan massaal voor goedkope mode

Primark pimpt binnenstad

In ons land zorgt de opening van een Primark-winkel voor beroering. Waar een Primark verschijnt, heeft dat een enorme aantrekkingskracht op de rest van een binnenstad. Het Ierse bedrijf heeft een opmerkelijk beleid als het gaat om het openen van zijn eerste vier winkels in ons land. Precies in de plaatsen waar je normaal gesproken niet gaat shoppen, heeft Primark zijn deuren geopend.

En daar waar een winkel komt, is de Nederlandse consument niet weg te slaan. Er is sprake van heuse Primark-toeristen. Zo staat ineens Almere als winkelstad op de kaart. En in Zaandam gebeurt hetzelfde. Om 10.00 uur, als de deuren opengaan, is het al wonderbaarlijk druk bij de winkels. Klanten komen van heinde en verre. Allemaal op zoek naar goedkope kleding, want dat is het credo van de winkelketen: alles moet tegen de laagste kosten. Zo goed als alles komt dan ook uit lagelonenlanden in Azië. De kleding wordt vooral gemaakt in India, Bangladesh en China.

In de binnenstad van Rotterdam zit de vierde Nederlandse winkel van Primark. En daarmee is het gedaan in Nederland. Maar Paul Lister, lid van de raad van bestuur van moederbedrijf ABF, bracht afgelopen week niet voor niets een bliksembezoek aan ons land. Niet alleen werd vorige maand aangekondigd dat er een aantal nieuwe winkels van Primark wordt gevestigd in de te sluiten filialen van de Bijenkorf, maar daar komen er nog een paar extra bij. De groei is indrukwekkend. Elk jaar komen er tientallen filialen bij. Inmiddels staat de teller op meer dan 200. De meeste winkels zijn in Ierland en het Verenigd Koninkrijk te vinden.GeruchtenEn binnenkort mogelijk ook Amsterdam? „Nee ik ga niet zeggen wanneer er een winkel in Amsterdam opent”, zegt Lister. De laatste maanden zwellen de geruchten aan dat uitgerekend op het Damrak, dat de rode loper van de hoofdstad moet worden, een enorme vestiging van de kledingzaak komt. De topman wil het niet bevestigen. Wel heeft hij een spiekbriefje bij zich. In de komende jaren zijn in elk geval Enschede en Eindhoven aan de beurt. „De winkels moeten vooral groot zijn", lacht Lister. „Anders is een vestiging voor ons niet interessant. Dat is een zoektocht op zich. Vergeet niet dat we er ook in Londen lang over hebben gedaan voordat er een flagshipstore werd geopend. Die is er pas sinds een paar jaar.”Dat de meeste kleding in Azië wordt gemaakt, zorgde in april van dit jaar ook voor kritiek. Toen in die maand de fabriek Rana Plaza in de Bengaalse hoofdstad Dhaka instortte en een camera pijnlijk op een Primark-label inzoomde. Er vielen meer dan duizend doden. Hier wordt onze goedkope kleding dus gemaakt. Als een van de weinige ketens onttrekt Primark zich niet aan zijn verantwoordelijkheid. Duizenden textielwerkers hebben inmiddels een schadevergoeding ontvangen van de keten.Toch lijkt de zaak te wringen. Jurkjes hangen voor 8 euro in de winkel. En T-shirts zijn niet duurder dan 5 euro. Is dat niet veel te goedkoop? „Ik begrijp je vraag”, reageert Lister. „Maar laat ik hem omdraaien. Ja, we zijn goedkoop. Maar die winkelprijs zegt niks. Ik ken de namen van winkelketens die in exact dezelfde fabrieken in Bangladesh hun kleding laten maken als wij doen. Tegen dezelfde inkoopprijzen. Ik zou er zo een stuk of dertig kunnen noemen, ook Nederlandse winkelketens. Hun winkelprijzen zijn echter hoger dan die van ons. En waarom? Waarom moeten goederen in onze westerse winkels twaalf keer duurder zijn dan de kosten om het te maken? Dat is echt niet nodig. Ik wil daarmee alleen maar zeggen dat wij goedkoop zijn omdat we niet duurder hoeven te zijn. Verhogen van de prijzen in de winkel is echt niet de oplossing.”Is Lister niet gewoon het straatje aan het schoonvegen? „Beslist niet”, vindt hij. „Nee, er moeten gewoon afspraken komen in Bangladesh. En iedereen moet meewerken, het bedrijfsleven, maar zeker ook de overheden. Want er is geen reden om niet mee te doen.”

 

Nieuwe Primark-winkels

Zoetermeer en Eindhoven - herfst 2013

Arnhem en Enschede - voorjaar 2014

Nijmegen en Venlo - zomer 2014

Den Haag - herfst 2014

Heerlen - lente 2015