Nieuws/Binnenland
1057844
Binnenland

Gevaarlijke kost

Mag je in Nederland paddenstoelen plukken? Welke kun je dan eten?

In Nederland geldt geen landelijke wet waarin staat dat het verboden is om paddenstoelen te plukken, maar in principe is het in verband met bescherming van de natuur niet de bedoeling. Paddenstoelen plukken valt onder ’kleine stroperij’ en in sommige gemeenten is een plaatselijke verordening in het leven geroepen. Hierdoor geldt bijvoorbeeld in Arnhem, Bergeijk, Harderwijk en Nijmegen een plukverbod. Toch wordt paddenstoelen plukken op kleine schaal, dus niet voor commerciële doeleinden, door boswachters en politie vaak gedoogd.

Volgens Aldert Gutter, mycoloog (schimmelonderzoeker) en paddenstoelenliefhebber, kan alleen een echte kenner honderd procent zeker weten of een paddenstoel eetbaar of giftig is. In de natuur groeien namelijk veel dubbelgangers en trucjes als zilveren lepels meekoken die alleen zwart zouden worden als de paddenstoelen giftig zijn, zijn op fabeltjes gebaseerd. „In Nederland komt een aantal lekkere eetbare paddenstoelen voor”, weet Gutter. „Zo kun je eekhoorntjesbrood en cantharellen goed eten.” Maar die zijn vrij zeldzaam.

De meeste cantharellen die je in de winkel, op de markt of in restaurants ziet, komen daarom vaak uit Rusland. „In Nederland groeien verder veertig soorten champignons waarvan er twee giftig en tien lekker zijn. Die lekkere smaken een beetje naar anijs. Je kunt ze bijvoorbeeld rond oude dijkjes en op de Waddeneilanden vinden. Ook de geschubde inktzwam is een goede optie. Die kun je prima eten, want hij staat niet op de rode lijst van bedreigde soorten en hij kent geen dubbelgangers. Daarom is het een veilige keuze. Alleen moet je er geen alcohol bij drinken. Dat overleef je wel, maar je wordt er behoorlijk ziek van”, legt Gutter uit.