Nieuws/Buitenland
1057853
Buitenland

Schrijver Elvaro Mutis overleden

De Colombiaanse schrijver Elvaro Mutis Jaramillo is zondag op 90-jarige leeftijd overleden in Mexico-Stad. Dat is daar bevestigd door de Nationale Raad voor Kunst en Cultuur. Mutis woonde sinds 1956 in Mexico.

Hij was heel goed bevriend was met zijn landgenoot en Nobelprijswinnaar literatuur Gabriel García Márquez. Mutis wordt beschouwd als een van de groten van de Latijns-Amerikaanse literatuur.

Hij schreef poezie en proza en liet daarin Maqroll el Gaviero opdraven, een fictieve persoon die in het werk van Mutis een dwalend en zoekend personage is. Mutis is onder meer bekend geworden met de romanreeks De ondernemingen en tegenspoed van Maqroll el Gaviero (Empresas y Tribulaciones de Maqroll el Gaviero). In het Nederlands is de romancyclus uitgegeven als Zee en Aarde, de omzwervingen van Maqroll el Gaviero.

Maqroll el Gaviero is wel eens de Don Quijote van de moderne tijd genoemd, verwijzend naar de hoofdpersoon uit het beroemde Spaanse boek van Miguel de Cervantes (1547-1616).

In 2001 kreeg Mutis voor zijn gehele oeuvre de Cervantesprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen in de Spaanstalige wereld.