Nieuws
1057862
Nieuws

Blackberry schrapt 4.500 banen

Het Canadese Blackberry schrapt 4500 banen. Dat komt neer op circa 40 procent van het huidige aantal medewerkers. Het bedrijf wil het komende jaar, tot begin 2015, de kosten met zo'n 50 procent terugbrengen, zo maakte de producent van de enkele jaren geleden populaire smartphone vrijdag bekend.

Blackberry meldde in het tweede kwartaal een operationeel verlies van ruim 950 miljoen dollar te hebben geleden. Het bedrijf verkocht in deze periode 3,7 miljoen mobieltjes, vrijwel een diepterecord. In totaal liepen de verkopen op tot 5,9 miljoen telefoons, maar dat is inclusief de toestellen die al eerder naar afnemers waren verscheept. De omzet over de afgelopen drie maanden zal waarschijnlijk uitkomen op 1,6 miljard dollar, bijna 50 procent lager dan de verwachting van analisten.

Bovendien doet de onderneming een afschrijving van 930 tot 960 miljoen dollar, doordat een nieuw model, de Z10, geen interesse bij de consumenten heeft weten te wekken. Blackberry wil het aantal modellen nu terugbrengen van 6 naar 4.

Concurrenten

De fabrikant heeft de laatste jaren heel veel terrein verloren aan concurrenten als Apple en Samsung. Blackberry bleef lang vasthouden aan telefoons met volledig toetsenbord, terwijl de klant overstapte op de aanraakschermen van branchegenoten.

Het nieuws zorgde voor een enorme waardedaling van het aandeel Blackberry. Op de beurs van New York verloor het aandeel, nadat de handel daarin korte tijd was opgeschort, ruim 16 procent.