Nieuws/Binnenland
1057865
Binnenland

Gesjoemel met pistes

De lengte van de skipistes in de Europese skioorden wordt met gemiddeld een derde overdreven. Sommige oorden draaien er hun hand niet voor om om de lengte te verdubbelen, door bijvoorbeeld verschillende stukken meermaals mee te tellen, of door het zigzaggen van de skiërs in rekening te brengen.

Dit meldt het Belgische persbureau Belga, naar aanleiding van een studie van de Duitse consultant Christoph Schrahe.

Zo blijkt dat Les 3 Vallées in de Franse Alpen, het grootste skigebied ter wereld, 493 km pistes telt, en niet de 600 km die officieel worden aangegeven. Dat is een overdrijving met 22 procent.

Het skigebied Les deux Alpes claimt 228 km piste, maar heeft in werkelijkheid slechts 134 km (+70 procent). En het kan nog erger: Les 4 Vallées in Zwitserland overdrijft de pistelengte met 151 procent en het Franse Les Sybelles telt er120 procent bij.

Google Earth

Volgens Schrahe, die naar eigen zeggen minstens 1000 uur besteedde aan het nameten van de pistes met behulp van Google Earth, is de praktijk wijdverspreid in Europa. De verklaring van de skistations is heel divers. Sommige willen hun berekeningswijze niet uitleggen, terwijl andere toegeven dat ze sommige stukken verschillende keren meetellen. Een ander skigebied neemt ook bepaalde beveiligde stukken off-piste mee in de telling. Die worden soms zelfs als meerdere pistes beschouwd, gezien hun breedte.

Verderop luidt het dat niemand een volledige piste rechtdoor skiet en dat er dus rekening wordt gehouden met de bochten die de skiër maakt. Zo wordt een stuk van 20 meter rechtdoor in rekening gebracht als 31,4 meter.

Herberekenen

De studie heeft een en ander in beweging gebracht. Een Oostenrijkse skiliftenorganisatie heeft de skistations gevraagd de lengte van hun pistes te herberekenen, wat er bijvoorbeeld toe leidde dat het gebied Hochzillertal (Tirol) niet langer 181 km groot is, maar nog maar 88 km. Volgende week ligt het dossier ook op de tafel van de internationale organisatie van skistations (FIANET).