Nieuws
1057866
Nieuws

Windmolen snel verkocht aan particulieren

Het bedrijf De Windcentrale heeft via 'crowdfunding' in heel korte tijd een windmolen verkocht aan particulieren. 1700 mensen kochten een of meerdere stukjes van de windmolen ('winddelen') van 200 euro per stuk. Daarmee werd een totaalbedrag opgehaald van 1,3 miljoen euro.

Vrijwel alle 6648 winddelen waren zondagavond al in een paar uur verkocht, maandagochtend gingen de nog resterende vijf van de hand. De 1700 eigenaren draaien samen op voor het onderhoud, maar besparen desondanks gedurende 12 jaar (de levensduur van deze windmolen) geld op hun energierekening en dragen tegelijkertijd bij aan een beter milieu, zegt directeur Harm Reitsma van De Windcentrale. Een winddeel levert ongeveer een zevende op van het gebruik van een gemiddeld huishouden.

De Windcentrale, opgericht in 2010, heeft nu drie windmolens op deze manier gefinancierd. Het duurde 3,5 maand voordat de eerste was verkocht, bij de tweede een maand.

Bij het bedrijf staat niet winstmaximalisatie voorop, maar het leveren van een bijdrage aan de verduurzaming van de stroomvoorziening in Nederland, aldus Reitsma. De Windcentrale speurt naar bestaande windmolens die te koop staan, sluit een voorlopig koopcontract en probeert de windmolen vervolgens te verkopen aan particulieren.