Nieuws/Binnenland
1057871
Binnenland

Koningin Máxima opent expo Malevich

Koningin Máxima opent 18 oktober de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat maakte het museum maandag bekend.

De expositie is het grootste overzicht in ruim 20 jaar van een van de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst. Het Stedelijk beheert de meest omvangrijke verzameling werken van Malevich (1878-1935) buiten Rusland.

De tentoonstelling is met meer dan 500 werken volgens het museum „een diepgaand eerbetoon aan Malevich en de Russische avant-garde”.

Tijdens de opening wordt de opera Overwinning op de zon uitgevoerd, waarvoor Malevich de decors en kostuums ontwierp. Deze uitvoering is een herinterpretatie van de hand van de jonge Israëlische operamaker Sjaron Minailo.

Precies 90 jaar geleden had het Stedelijk, als eerste museum buiten Rusland, de eerste grote tentoonstelling van Russische 19e en 20e eeuwse kunst, inclusief werk van Malevich.

Er zijn ook werken te zien uit de collecties van de verzamelaars Nikolai Khardzhiev en George Costakis. De expositie is georganiseerd in samenwerking met de Tate Modern in Londen en de Bundeskunsthalle in Bonn.