Nieuws
1057900
Nieuws

Doe mee aan onze hondenwandeltocht!

Op Dierendag, vrijdag 4 oktober, organiseert De Telegraaf voor de derde keer de Hondenwandeltocht voor lezers en hun viervoeters in het Amsterdamse Bos. Er worden meer deelnemers dan ooit verwacht. Hoogtepunt van dit sportieve evenement, wederom in het teken van asieldieren, is de bekendmaking van de Dierenvriend van het Jaar. Jennifer Ewbank, ambassadrice van dierenwelzijnsorganisatie WSPA Nederland, zal de prijs uitreiken.

Gedumpte  puppy’s, verwaarloosde of mishandelde honden. Onze liefde voor viervoeters in nood gaat ver. Duizenden mensen zetten zich belangeloos in om ze een tweede kans te geven, zelfs tot ver over de grenzen. Maar ook in eigen land zijn er honden die alle aandacht verdienen. Daarom staat De Telegraaf-Hondenwandeltocht wederom in het teken van Dierenopvangcentrum Amsterdam.

Bij dit grootste en modernste asiel van Nederland vinden per jaar meer dan 2000 honden en katten een tijdelijk huis. De komende jaren worden vijftien hondenspeelvelden gerenoveerd en geoptimaliseerd.

Omdat het geld dat nodig is voor de speelvelden bij lange na nog niet binnen is, geeft Robert ten Brink op Dierendag het startschot voor de tweede editie van ’Help! Ik heb een hondenleven’. Een ludieke actie waarbij mensen zich minimaal twaalf uur vrijwillig in een kennel laten opsluiten om geld voor het asiel in te zamelen.

De gezellige Telegraaf-Hondenwandeltocht begint om 12.00 uur bij paviljoen Favié. Daarna is er nog van alles te doen. Zo geeft een hondendeskundige raad bij gedragsproblemen of zet een voedingsexpert van Hill’s Pet Nutrition uw hond op de weegschaal.

Hoogtepunt is de bekendmaking van de Dierenvriend van het Jaar! Inmiddels hebben zo’n tachtig dierenvrienden in onze wekelijkse rubriek gestaan. Of het nu honden, katten, vissen, vogels, konijnen, fretten of reptielen zijn: vol liefde en overgave wordt voor ze gezorgd. De lezer beslist wie de eretitel mag gaan dragen en de meest gewaardeerde dierenvrienden maken kans op een luxe doggy-weekeinde in het Palace Hotel in Noordwijk aan Zee, een dierenportret van kunstenares Sylvia Heeren of een cadeaubon van dierenspeciaalzaak Pets Place.

Dierenarts Piet Hellemans loopt mee met Gijs, zijn negen jaar oude jack russell. Na de wandeling houdt hij open spreekuur. „Niemand kent een hond beter dan zijn eigen baasje. Dus als die zich zorgen maakt, is er meestal echt iets aan de hand. Eigenlijk ben ik een soort kinderarts; ik moet afgaan op de informatie van de ’ouders’.”

Hellemans is nog steeds onder de indruk van de band tussen mens en dier. „Die tussen hond en baas is een heel bijzonder. Het zijn wolven die zich hebben aangepast aan onze manier van leven. We verzorgen ze met liefde omdat we er ook iets voor terugkrijgen; door te blaffen, te kwispelen of je even met de speciale blik aan te kijken, tonen ze hun dankbaarheid. Ook sociaal gezien kunnen zij een belangrijke rol spelen. Ze maken mensen minder eenzaam: ook al zegt het dier niets terug, het baasje praat altijd wel tegen hem.”

Dat doet hij zelf ook, geeft Hellemans toe. „Een viervoeter is tevens een goede manier om contacten te leggen. Als honden eenmaal aan elkaar hebben gesnuffeld en lekker samen spelen, begint er vaak spontaan een gesprek tussen de eigenaars. Gijs en ik kijken nu al uit naar het Telegraaf-evenement!”

De start van de wandeling is om 12 uur, bij paviljoen Chez Favié.