Nieuws/Binnenland
1057926
Binnenland

Wijnbouwers verwachten goede opbrengst

Nederlandse wijnbouwers verwachten dat 2013 een kwalitatief goed jaar zal worden met een goede opbrengst. Het seizoen begon slecht met een veel te koud voorjaar, maar door de lange en mooie zomer is de achterstand vrijwel geheel ingehaald.

Dat zegt Dik Beker, voorzitter van het Wijngaardeniersgilde. Bij dat gilde zijn vrijwel alle 180 commerciële wijnbouwers in Nederland aangesloten. Zaterdag en zondag houden ruim 50 wijngaarden een open dag, gevolgd door de nationale Wijnweek. In Groesbeek, het grootste wijndorp van Nederland ten zuiden van Nijmegen, zijn de Nederlandse Wijnfeesten.

Wijnbouw heeft de afgelopen 10 jaar in Nederland een grote vlucht genomen. Dat komt vooral door de introductie van nieuwe druivenrassen, die goed bestand zijn tegen het koelere klimaat, zegt de organisatie van de nationale Wijnweek. In Nederland ligt nu ongeveer 250 hectare aan wijngaarden, samen goed voor meer dan een miljoen flessen per jaar. In het begin was Nederlandse wijn vooral wit, maar tegenwoordig komt er ook rood, rosé en zelfs mousserende wijn uit de gaarden.

In alle provincies zijn wijnbouwers te vinden. Veruit de meeste zijn gevestigd in Gelderland met Groesbeek als koploper. Dit dorp tegen de Duitse grens is zeer heuvelachtig en heeft lössgrond, wat ideaal is voor de druiventeelt. In Groesbeek komt ook het nationale Wijncentrum.