Nieuws/Binnenland
1057962
Binnenland

Puur Avontuur

Tijgers en Maharadja’s

Het ene moment ben je op zoek naar het machtigste dier van de jungle, het andere moment zit je te lunchen bij de Maharadja. In India is niets te gek.

De grasvelden zorgen voor een prachtig uitzicht, hier en daar springt een hert achter een struik vandaan en in de verte klinkt de roep van de tijger. Terwijl we in het Bhandavgar nationaal park in centraal India verblijven om een glimp op te vangen van een tijger, ontmoeten we bij toeval de Maharadja (grote heerser) van Rewa. Met zijn hagelwitte pofbroek, een net jasje en de haren keurig naar achter, ziet hij eruit als een Bollywoodster.

In de negentiende eeuw organiseerde de Maharadja nog jachtpartijen in het park. Tijdens deze partijen, die werden georganiseerd als er belangrijke gasten waren, trok de Maharadja en zijn gevolg met een stoet olifanten de jungle in. Op een olifant kun je namelijk geruisloos heel dichtbij de tijger komen. ,,Vergis je niet, in die tijd werd de jacht als een sport beoefend, het waren geen slachtpartijen”, vertelt hij ons onder een kop thee. Gelukkig behoren de partijen tot het verleden en ontpopt de Maharadja zich nu tot een van de beschermers van het ernstig bedreigde dier.

Hij nodigt ons uit voor een diner in zijn paleis in Rewa, waar we natuurlijk geen nee tegen kunnen zeggen. Het paleis is bescheiden ingericht, maar in het aangrenzende museum is de pracht en praal van de rijke geschiedenis nog te zien. Er staan opgezette tijgers, een zilveren troon glinstert prominent in de ruimte, tientallen ingegraveerde wapens sieren de muur en achter glas staat het marmeren servies van de familie. ,,Dit werd bewust van marmer gemaakt, zodat als iemand de familie zou proberen te vergiftigen het marmer groen zou uitslaan”, legt Mahardja Pushpraj Singh uit.

Een geruststellende gedachte als we later in een van de vertrekken aan een uitgebreid diner zitten. Er wordt van alle kanten vlees aangesleept; ,,exquise, vers en speciaal voor jullie", vertelt de Maharadja trots. Mijn reisgenoten kunnen hun lachen niet onderdrukken, wetende dat ik vegetariër ben. Na het diner danken we de Maharadje vriendelijk en hij neemt afscheid alsof we familie zijn. Of we alleen nog wel even het biertje dat we dronken bij het eten willen afrekenen.

India, het blijft een vreemd land.

Ook een Puur Avontuur beleefd? Mail naar aranka@travel2share.com en deel je verhaal in de Reiskrant.

Over Aranka

Aranka van der Pol is reisjournaliste en brengt met haar site www.travel2share.com 'groene initiatieven' wereldwijd in kaart. In haar blogs op Reiskrant.nl deelt zij haar bijzondere ontmoetingen en geeft zij haar allerleukste adresjes en tips.

Blog #1: Boomhut in Picardie

Blog #2: Strandzeilen op Ameland

Blog #3 Zwemmen met dolfijnen op Mauritius

Blog #4 Knock-out door Skippy

Bolg #5 Killergolven in Portugal