Nieuws/Binnenland
1057966
Binnenland

Puur Avontuur

Kajakken in Zweden

Zweden is één van de grootste landen van Europa. Het is elf keer groter dan Nederland, terwijl er maar ongeveer 9 miljoen mensen wonen. Ruimte genoeg om te genieten van de natuur. Zo liggen voor de oostkust van het Scandinavische land in de streek Roslagen maar liefst 13.000 eilanden om te ontdekken. Mijn tweedaagse kajaktocht in dit ongerepte natuurgebied zal ik dan ook niet snel vergeten.

Spierballen, wc-papier, een tentje, proviand en een kajak; meer heb je niet nodig voor een avontuurlijk tripje in de natuur. Met gids Jan Ingerlund koersen we in een moordend tempo richting de grens van de Alandzee, ten noorden van de Baltische Zee. Urenlang zien we niets anders dan water met af en toe een eilandje, overvliegende vogels en in de verte de veerboot naar Helsinki.

Na een pitstop met thee en koekjes op een van de eilanden peddelen we door naar het Noorden, waar het volgens Jan mooier en makkelijker is om een tentje op te zetten. We overnachten op het eiland Käringboskär. Na onze natte kleren te hebben omgewisseld voor droge, zetten we de tentjes op de vlakste stukken rots die we kunnen vinden.

Mijn bovenarmen staan in brand, mijn lippen zijn door de zon vernietigd en het voelt of ik een week niet gegeten heb. Een gebakken visje, wijn, salade en pure chocolade doen wonderen en rozig rollen we onze tentjes in.
 Badend in het zweet word ik de volgende ochtend wakker. Dorstig en naar lucht happend rits ik de tent, die dienst doet als een Zweedse sauna, open. Het is acht uur 's ochtends, maar de zon schijnt al in alle hevigheid. Het uitzicht is prachtig: blauw, groen, af en toe het wit van een meeuw en verder... niets. Er staat ons vandaag nog zo'n 15 kilometer te wachten, maar als we door de eerste pijn heen zijn, begint het ritme ons langzaam in de greep te krijgen. Met het kabbelende water voor ons, de zeearenden boven ons en de Zweedse sauna in gedachten, peddelen we opgetogen naar Skärgardhuset.

Andere activiteiten

Mountainbiken is een andere populaire bezigheid in de omgeving. In Räfsnäs leidt de rit ons door het groene landschap, langs kleine galeries op de weg naar Gräddö, door het natuurreservaat Riddersholms naar de prachtige plekjes aan de waterkant bij Kapellskär, waar wordt gepicknickt en ook watersport tot de mogelijkheden behoort. Zo kun je kajakken richting Marholmen, of juist naar het Noorden richting de Aland eilanden. En voor degenen die meer van ijs houden dan van water: in de winter kun je mooie schaatstochten maken.Meer informatie: www.visitsweden.com.
Gids Jan Ingerlund van Här & Nu, begeleidt naast kajaktours in de winter ook schaatsritten (www.harochnu.com).


Ook een Puur Avontuur beleefd? Mail naar aranka@travel2share.com en deel je verhaal in de Reiskrant.

Over Aranka

Aranka van der Pol is reisjournaliste en brengt met haar site www.travel2share.com 'groene initiatieven' wereldwijd in kaart. In haar blogs op Reiskrant.nl deelt zij haar bijzondere ontmoetingen en geeft zij haar allerleukste adresjes en tips.

Blog #1: Boomhut in Picardie

Blog #2: Strandzeilen op Ameland

Blog #3 Zwemmen met dolfijnen op Mauritius

Blog #4 Knock-out door Skippy

Bolg #5 Killergolven in Portugal

Bolg #6 Tijgers en Maharadja’s

Blog#7 Machtige misère in Brazilië