Nieuws
1057967
Nieuws

Student (18) verdacht van computermisdrijven

De politie heeft in Maastricht een 18-jarige student aangehouden op verdenking van computercriminaliteit. Hij zou betrokken zijn geweest bij de verspreiding van kwaadaardige software. Mogelijk zijn met die software computers van bankklanten besmet. De jongeman is verhoord en daarna vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek.

Dat maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag bekend.

De jongeman zou met ontvreemde creditcardgegevens goederen hebben gekocht op internet. De aangeschafte spullen verkocht hij weer door op Marktplaats. Hij heeft hiermee duizenden euro's verdiend, denkt het OM.

In het ouderlijk huis van de verdachte trof de politie 18.000 euro in contanten aan. Verder zijn een computer, een tablet, USB-sticks, gsm's, bankpassen en foto- en videocamera's in beslag genomen.

De politie kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar zogeheten ransomware, een kwaadaardig virus dat computers blokkeert. De gebruikers ontvangen een e-mail die afkomstig lijkt van de politie. In de e-mail worden ze beschuldigd van een computermisdrijf en gesommeerd een boete te betalen om de computer te deblokkeren. Ransom is Engels voor losgeld.