Nieuws/Binnenland
1057969
Binnenland

Puur Avontuur

Machtige misère in Brazilië

Het is alweer jaren geleden dat ik in Brazilië was, maar het felgroene regenwoud, de smaak van de sumo’s en het ritme van de samba liggen nog vers in mijn geheugen. Een van de mooiste trips die ik ooit maakte was een driedaagse boottocht dwars door de Amazone.

In Porto Velho stapten we op voor een 900 kilometer lange tocht over de Rio Madeira naar Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas. Op de veerboot leek het alsof er een zondagsmarkt aan de gang was; overal mensen, fruit, kippen, kleding en luide sambamuziek uit de speakers.

De truc is je hangmat dermate strategisch op te hangen dat je niet de hele nacht wakker wordt gemaakt door porren in je rug en tenen in je neus. Zo hoog mogelijk is het beste. En liever naast jonge kinderen dan oude mannen, want die snurken minder hard. Al moet je misschien überhaupt de illusie te kunnen slapen opgeven. Gegeven het feit dat de muziekinstallatie geen uitknop heeft en de giechelende rondborstige dames op het bovendek ook niet.

Ook het eten was een interessant tafereel. In lange rijen stond je te wachten totdat je aan tafel kon plaatsnemen. Een vrouw met witte koksmuts serveerde koude spaghetti, rijst en kip en dat moest het liefst zo snel mogelijk naar binnen worden gewerkt. Achter je stond immers de volgende kandidaat te wachten.

Een van de cabins boeken is voor volgende keer wellicht een beter idee. Zeker gezien de staat van het sanitair dat je moest delen. Een complete misère voor een vakantieganger die van wat comfort houdt, maar wat een machtig avontuur. Urenlang Portugese woordjes leren van twee meisjes die als aapjes in hun hangmat hangen, kijken naar de roze dolfijnen die voor de boeg uitzwemmen en de hele nacht de tenen van een compleet vreemde in je neus.

Ook een Puur Avontuur beleefd? Mail naar aranka@travel2share.com en deel je verhaal in de Reiskrant.

Over Aranka

Aranka van der Pol is reisjournaliste en brengt met haar site www.travel2share.com 'groene initiatieven' wereldwijd in kaart. In haar blogs op Reiskrant.nl deelt zij haar bijzondere ontmoetingen en geeft zij haar allerleukste adresjes en tips.

Blog #1: Boomhut in Picardie

Blog #2: Strandzeilen op Ameland

Blog #3 Zwemmen met dolfijnen op Mauritius

Blog #4 Knock-out door Skippy

Bolg #5 Killergolven in Portugal

Bolg #6 Tijgers en Maharadja’s