Nieuws/Buitenland
1057972
Buitenland

Schoten en explosie gehoord in Nairobi

In winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn maandag geweerschoten en een explosie gehoord. Dat hebben verschillende getuigen gemeld.

Tussen de 10 en 15 militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab houden daar nog steeds gijzelaars vast. ,,Er wordt alles aan gedaan om deze zaak snel tot een einde te brengen", liet het Keniaanse leger via Twitter weten. ,,De meeste gijzelaars zijn gered en de veiligheidstroepen hebben de grootste delen van het winkelcentrum onder controle."

Al-Shabaab dreigde in een geluidsfragment de gegijzelden te doden als de veiligheidstroepen geweld zouden gebruiken. ,,Israëlische en Keniaanse troepen hebben geprobeerd Westgate met geweld over te nemen, maar het is ze niet gelukt. De moedjahedien zullen de gegijzelden doden als de vijand geweld gebruikt'', zei de woordvoerder van de groepering, Sheikh Ali Mohamud Rage, in een geluidsfragment op een website die aan al-Shabaab wordt gelinkt.

De terreuractie in het luxueuze winkelcentrum Westgate heeft al aan 68 mensen het leven gekost, onder wie een Nederlandse vrouw van 33 jaar.