Nieuws/Binnenland
1058007
Binnenland

Nederlandse omgekomen bij schietpartij Nairobi

Een Nederlandse vrouw (33) is omgekomen bij een schietpartij in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. „Onze condoleances gaan uit naar haar famillie, vrienden en dierbaren. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi staan de nabestaanden bij”, aldus minister Frans Timmermans. Hij betuigt ook medeleven met de nabestaanden van slachtoffers van andere nationaliteiten.

Zondagmiddag werd bekend dat zeven andere Nederlanders zaterdag veilig zijn weggekomen na de schietpartij in een luxe winkelcentrum in Nairobi. Vier Nederlanders hadden een veilig heenkomen gezocht. Onder de Nederlanders is in ieder geval een medewerker van de ambassade.

De Nederlandse vrouw zou in Tanzania wonen met haar Australische man man en tijdelijk in Kenia zijn.

Keniaans veiligheidspersoneel is vanmiddag het winkelcentrum binnengegaan waar 10 tot 15 terroristen een onbekend aantal mensen in gijzeling zouden houden. Kort nadat circa tien personen in groene uniformen het complex waren binnengegaan, was er een korte schotenwisseling in het winkelcentrum.

Zeker 68 mensen zijn om het leven gekomen, toen vermoedelijke leden van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab het winkelcentrum zaterdag aanvielen. Volgens de Keniaanse president Uhuru Kenyatta zitten er 10 tot 15 terroristen in het gebouw, zowel mannen als vrouwen.

Onder de doden zijn ten minste tien buitenlanders: behalve de Nederlandse zijn dat drie Britten, twee Fransen, twee Canadezen, één Chinese vrouw en de 78-jarige Ghanese schrijver Kofi Awoonor. Ook een neef van president Uhuru Kenyatta en diens verloofde kwamen om. 300 mensen zijn gewond geraakt en meer dan 1000 mensen zijn uit het winkelcentrum geëvacueerd. Het winkelcentrum was populair bij buitenlanders en rijkere Kenianen.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab eiste via Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanval op. De actie zou een vergelding zijn voor „misdaden” die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen in een offensief tegen al-Shabaab.