Nieuws/Binnenland
1058012
Binnenland

Benauwdheid speelt Dam tot Damlopers parten

Bij de Dam tot Damloop (van Amsterdam naar Zaandam) had een groot aantal lopers zondag last van benauwdheid door het drukkende weer. Volgens de organisatie zijn ongeveer 40 mensen ter plekke behandeld of voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht met dat soort klachten. „Dat is meer dan we normaal hebben.” Ernstige incidenten hebben zich niet voorgedaan.

Het Rode Kruis heeft het dit jaar drukker gehad dan andere jaren tijdens de loop, liet een woordvoerder weten. „We hebben honderden mensen behandeld, vaak voor oververhitting. Vorig jaar reed er één ambulance, nu 34.” Bij de finish waren in de middag dan ook met enige regelmaat sirenes van ambulances te horen.

Ongeveer 55.000 hardlopers hadden zich ingeschreven voor de 29e Dam tot Damloop tussen Amsterdam en Zaandam, een afstand van 10 Engelse mijl (16,1 kilometer). Volgens de organisatie, Le Champion, stonden er 250.000 mensen langs de route. In totaal waren dit weekend 75.000 mensen actief tijdens het Dam tot Dam Weekend, onder meer voor de professionele loop, de wandeltocht, de fietsclassic, de ladies run en de mini-loop. Ook veel BN'ers liepen mee.

Het evenement staat bekend om de vele versieringen, minifeestjes en verfrissingen van bewoners langs de route. Le Champion blikt tevreden terug, maar niet als het gaat om het aantal mensen met benauwdheidsklachten.