Nieuws/Buitenland
1058027
Buitenland

Merkel stemt in Berlijn

Angela Merkel heeft zondagmiddag haar stem uitgebracht. De Duitse bondskanselier deed dat in gezelschap van haar partner Joachim Sauer in een stembureau in Berlijn.

Andere hoofdrolspelers in de Bondsdagverkiezingen gingen Merkel voor. Oppositieleider Peer Steinbrück bracht zondagmorgen als eerste zijn stem uit. Hij deed dat in een stemlokaal in Bonn. Ondanks Steinbrücks achterstand in de peilingen liet de SPD'er weten dat hij goed had geslapen. Volgens Steinbrück heeft de SPD zich de laatste tijd duidelijk kunnen profileren en hoopt hij dat in de verkiezingsuitslag terug te zien.

Iets na het middaguur bracht FDP-leider Philipp Rösler zijn stem uit in Isernhagen. De liberale FDP zit nu nog in de 'zwart-gele' regeringscoalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel. Maar het is zeer de vraag of de partij deze keer wel de kiesdrempel van 5 procent haalt. In de peilingen zweeft de partij rond dat percentage. Eerder had de partijloze bondspresident Joachim Gauck zijn stem al uitgebracht in Berlijn.

Volgens de autoriteiten in Berlijn lag de opkomst in de Duitse hoofdstad om 12.00 uur iets hoger dan bij de vorige Bondsdagverkiezingen in 2009. Toen had op het middaguur 26,8 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dit keer is op dat tijdstip 27,1 procent van de kiezers in een Berlijns stemlokaal geweest.