Nieuws/Buitenland
1058052
Buitenland

Meer dan 60 doden door aanslag kerk Pakistan

Het dodental van de aanslag op een kerk in Pakistan is opgelopen tot meer dan 60. Volgens Pakistaanse media ontploften twee bommen toen kerkgangers het gebouw in de noordwestelijke stad Peshawar verlieten na de zondagsmis. Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt.

Onder de doden zijn ook vrouwen en kinderen. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag waarbij ook is geschoten. Een van de explosies was in de kerk, de andere buiten. Het doelwit was de Allerheiligenkerk, die lijkt op een moskee en in Peshawar bekend is als een symbool voor vrede.

Woedende betogers zijn na de aanslag de straat opgegaan. Ze staken spullen in brand van politiemensen die bij de kerk verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Onder de slachtoffers van de aanslag zouden ook agenten zijn.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslag heeft gepleegd. In het noordwesten van Pakistan plegen radicale moslims van de Taliban geregeld aanslagen. Premier Nawaz Sharif heeft de aanslag veroordeeld. Hij zei dat het tegen de islam indruist om aanslagen te plegen. „Terroristen hebben geen religie”, aldus Sharif.

Ongeveer 4 procent van de 180 miljoen Pakistanen is christelijk. Aanslagen op de groep komen wel voor, maar zijn voor Pakistaanse begrippen relatief zeldzaam. Wel worden christenen gediscrimineerd.