Nieuws/Buitenland
1058055
Buitenland

Al-Shabaab in het nauw, maar niet verslagen

De Somalische beweging al-Shabaab (de Jongeren), die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de dodelijke aanslag in een Keniaans winkelcentrum, is een radicaalislamitische beweging uit Somalië die zich in 2012 heeft aangesloten bij het terreurnetwerk al-Qaeda. Via het internet heeft al-Shabaab ook contact gelegd met Somaliërs in westerse landen, inclusief Nederland.

Jarenlang controleerde de beweging een aantal steden in het midden en zuiden van Somalië, maar sinds 2011 zit al-Shabaab in het defensief. Samen met troepen van de Afrikaanse Unie (AU) verdreef het Somalische leger de milities van al-Shabaab in augustus 2011 uit de Somalische hoofdstad Mogadishu. Ruim een jaar later moest de groepering ook de strategische havenstad Kismayo opgeven.

Maar ondanks die militaire nederlagen is al-Shabaab nog altijd in staat een vuist te maken. De radicaalislamieten plegen geregeld aanslagen. Vooral Mogadishu is een favoriet doelwit van al-Shabaab. Bovendien is de groepering nog altijd sterk in een aantal regio's op het Somalische platteland.

Ook buiten Somalië laat al-Shabaab van zich horen. De groepering was verantwoordelijk voor een dubbele zelfmoordaanslag in 2010 in de Ugandese hoofdstad Kampala, die 76 levens eiste. Al-Shabaab wilde Uganda straffen, omdat het land een groot deel van de militairen leverde voor de AU-troepenmacht in Somalië. De aanslag dit weekeinde in Kenia is volgens al-Shabaab een vergelding voor „misdaden” die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd. Echt uit de lucht vallen, kwam die terreuractie niet. Al in juli dit jaar waarschuwde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat toeristen in Kenia het doelwit zouden kunnen worden van terreuracties.

Anderhalf jaar geleden zorgde een oud-commandant van al-Shabaab voor ophef met de mededeling dat slapende terreurcellen mogelijk aanslagen aan het voorbereiden waren. Volgens de overgelopen commandant opereerden die cellen onder meer vanuit Nederland en de Verenigde Staten.