Nieuws/Binnenland
1058070
Binnenland

Flink meer leden studentenverenigingen

Het aantal nieuwe leden van studentenverenigingen is dit jaar flink gestegen. Ruim 8500 eerstejaars, 12 procent meer dan vorig jaar, hebben zich aangesloten bij een vereniging. Dat heeft de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen LKvV bekendgemaakt. De groei van het aantal nieuwe leden is de sterkste sinds 2009. De afgelopen jaren was het aantal studenten dat zich inschreef vrij stabiel.

Uit het aantal vooraanmeldingen van hogescholen en universiteiten blijkt dat er ongeveer 6 procent meer eerstejaars zijn dan vorig collegejaar. LKvV-voorzitter Jan van 't Westende vermoedt dat de ledenstijging daardoor komt, maar dat het ook te maken heeft met het leenstelsel dat waarschijnlijk vanaf volgend collegejaar geldt voor een deel van de studenten. De huidige basisbeurs, die nu een gift is, wordt dan een lening.

Van 't Westende noemt de verenigingen een sociaal vangnet. „Studenten willen zich naast hun studie verder ontwikkelen en studentenverenigingen bieden bij uitstek deze optie.”

Zo'n 8 procent van het totale aantal studenten zit bij een vereniging. Vorig jaar sloten ruim 7600 nieuwe eerstejaars zich aan.