Nieuws/Buitenland
1058079
Buitenland

Terroristen houden nog steeds gijzelaars vast

De terroristen die zaterdag een luxueus winkelcentrum in Nairobi aanvielen houden nog altijd een onbekend aantal gijzelaars vast. Onder de zeker 39 doden zijn twee Fransen en twee Canadezen, onder wie een diplomaat. Zondagochtend klonken nog altijd schoten bij het winkelcentrum Westgate.

Volgens mediaberichten is ook de bekende Ghanese poëet Kofi Awoonor omgekomen. De Britse autoriteiten denken dat ook Britten slachtoffer zijn. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft meldingen gekregen over gewonde Amerikanen. Vier Nederlanders waren zaterdag ook in het centrum maar bleven ongedeerd.

De veiligheidsdiensten wisten in de nacht van zaterdag op zondag 5 gijzelaars te bevrijden. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog worden vastgehouden. Mogelijk gaat het om tientallen gijzelaars.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei dat de veiligheidstroepen bezig zijn met een „delicate operatie” waarvan de hoogste prioriteit is om de levens van de mensen die worden vastgehouden te beschermen.

Bij de aanval zijn volgens de autoriteiten 300 mensen gewond geraakt. Het Keniaanse Rode Kruis heeft centra ingericht waar mensen bloed kunnen geven voor de slachtoffers.

Terreurbeweging al-Shabaab uit buurland Somalië heeft via Twitter de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Het Twitteraccount is inmiddels uit de lucht gehaald.

Het Somalische en Keniaanse leger vechten sinds 2011 samen tegen al-Shabaab. Kenia heeft zo'n 4000 militairen in het zuiden van Somalië. Al-Shabaab heeft gedreigd met vergeldingsacties.