Nieuws/Buitenland
1058081
Buitenland

'Turkije zal niet toetreden tot EU'

Turkije zal waarschijnlijk nooit toetreden tot de Europese Unie door vooroordelen en een negatieve houding bij bestaande leden. Dat heeft de Turkse minister van Europese Zaken zaterdag gezegd.

Volgens Egemen Bagis, de belangrijkste onderhandelaar voor toetreding, ziet Turkije meer in een constructie zoals Noorwegen, waarbij het land geen lid wordt van de EU, maar wel speciale toegang heeft tot de Europese markt. Hij zei dat Turkije te lijden heeft onder vooroordelen, zowel in haar poging tot het verkrijgen van het EU-lidmaatschap als in de recent verloren poging om de Olympische Spelen te hosten, zonder daarbij specifieke landen te noemen.

„De EU moet begrijpen dat ze me niet kwetsen, ze kwetsen zichzelf,” aldus Bagis. Het is de eerste keer dat er op het hoogste bestuurlijke niveau vanuit Turkije wordt gezegd dat de poging om toe te treden tot de EU, kan mislukken.

Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Sinds 2005 wordt er over toetreding onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Knelpunten zijn onder meer de Turkse houding ten opzichte van het met Griekenland gedeelde eiland Cyprus en de verminderde persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het land.

Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de Europese Unie af. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken warmloopt voor het EU-lidmaatschap. In 2004 was dat nog 73 procent, vorig jaar al was het gedaald tot 48 procent.