Nieuws/Buitenland
1058082
Buitenland

Bo Xilai krijgt levenslange gevangenisstraf

Een Chinese rechtbank heeft oud-politicus Bo Xilai zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan corruptie en machtsmisbruik.

Ook worden alle persoonlijke bezittingen van het voormalige partijlid van de Communistische Partij in beslag genomen. Bo zou voor omgerekend enkele miljoenen euro's aan steekpenningen hebben aangenomen. Hij kreeg daarvoor levenslang. Voor verduistering kreeg hij 15 jaar cel en voor machtsmisbruik nog eens 7.

„Bo Xilai was een dienaar van de staat, die zijn macht misbruikte en zo het land en de mensen enorme schade toebracht”, aldus de rechtbank. De 64-jarige oud-politicus heeft 10 dagen om tegen de straf in beroep te gaan.

Tijdens het proces heeft Bo zich fel verdedigd. Hij zei dat hij valselijk is beschuldigd en erin is geluisd, hoewel hij ook erkende „slordig” te zijn geweest met overheidsgeld.

Bo Xilai was tot vorig jaar partijleider in de stad en provincie Chongqing en leek af te stevenen op een toppositie in de Communistische Partij en de regering. Het schandaal rond Bo was een van de grootste in 2 decennia in de Chinese politiek en gaf een inkijkje in de macht in China.

Hoewel het proces voor Chinese begrippen ongekend openlijk was, denken waarnemers toch dat Bo's schuld en hoge straf al een uitgemaakte zaak waren. Het proces tegen de populaire Bo had volgens hen een sterke politieke dimensie.

De proces was een zeldzaam mediaspektakel in China. De rechtbank bracht bij hoge uitzondering verslag uit via Weibo, de Chinese variant van Twitter. Staatsmedia maakten Bo zelfs uit voor leugenaar, nadat het proces tegen Bo op 22 augustus was begonnen met een ongewoon fel pleidooi van hem.

De zaak kwam aan het rollen toen Bo's voormalige rechterhand Wang Lijun vorig jaar naar het Amerikaanse consulaat vluchtte, waarschijnlijk na een onderling conflict. Volgens mediaberichten wilde hij asiel aanvragen in de VS en deed hij onthullingen over de moord op de Britse zakenman Neil Heywood, waar Bo's vrouw Gu Kailai voor is veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf.

Zij had een zakelijk geschil met de Brit en vergiftigde hem. Bo zou zijn macht hebben misbruikt om de moord te verdoezelen.